3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Tarihi Sülüklü Han ilgi bekliyor

Diyarbakır'da tarihi Sülüklü Han ilgi bekliyor. Tarihi hanın altında bulunan ve eski cezaevine çıkan gizli geçitten üç idam mahkumunun kaçmasının ardından geçit dönemin yetkilileri tarafından kapatıldı. Sülüklü Han'ın sahibi Şeyhmus Güzel, geçidin açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na girişimde bulunacaklarını söyledi.
1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından yapılan tarihi Sülüklü Han restore edilip ziyaretçilerin hizmetine gireceği günü bekliyor. Üst katlarının dinlenme odası, alt depoların ise hayvanların konaklama yeri olarak kullanıldığı han Kurtuluş Savaşı sırasında süvari birliklerinin karargahı olarak kullanılmış. Tarihi hanın sahibi Şeyhmus Güzel, hanın bakımsızlık nedeniyle harabe bir şekilde olduğunu belirterek, "Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bir kısım restorasyon çalışması yapıldı. Sonrasında kendi kısıtlı imkanlarımla hanın çeşitli yerlerinde tadilat yaptım. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na verdiğim restorasyon, resistasyon ve röleve projelerim kabul edildi. Bu projelerin hayata geçirilmesi durumunda han eski ihtişamına kavuşacaktır. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'na hazırlamış olduğumuz raporları sundum. 2009 yılı itibari ile han için çalışmaların başlatılacağını umut ediyorum" diye konuştu.

GİZLİ GEÇİTTEN 3 İDAM MAHKUMU KAÇTI
Şeyhmus Güzel, tarihi bir yer olan hanın altında bulunan gizli geçidin eski Merkez Cezaevi'ne çıktığını ifade ederek, "Zamanında üç idam mahkumu bu geçidi kullanarak kaçmayı başarmış ve dönemin yetkilileri tarafından geçit kapatılmıştır. Geçidin ziyaretçilere açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na girişimde bulunacağız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2008 Cumartesi 16:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?