3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Tarihi surlar onarılıyor

Diyarbakır'ın tarihi surlarının tehlike yaratan kısımları onarılıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk, yaptığı açıklamada, tarihi Diyarbakır surlarının tehlike arz eden bölümlerinin restore edilmeye başlandığını ifade ederek, surların gelecek kuşaklara aktarılması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğin desteğiyle sürdürdükleri onarım çalışmaları kapsamında son 5 yılda toplam 3 milyon 121 bin YTL ödenek ayrıldığını ifade eden Arıtürk, “Bu yıl yapılacak onarımlar için 1 milyon YTL ödenek ayrıldı. Surlarda tehlike arz eden kısımların belirlenmesi için teknik bir heyet tespit çalışması yaptı. Ardından aslına uygun restorasyon çalışmasına başlandı” dedi.

ÇİN SEDDİ'NDEN SONRA

Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun, en geniş ve sağlam surlarından biri olduğu kabul edilen eski Diyarbakır şehrini kuşatan Kale, Karacadağ'dan Dicle Nehri'ne kadar uzanan geniş bazalt yaylanın doğu ucuna, zeminden yüz metre yüksekliğe kurulmuştur. Surların ilk yapılışı kesin olarak bilinmiyor. Fis Kayası'na kurulu İç Kale'nin, MÖ 2 bin yıl kadar önce Hurriler döneminde kurulduğu sanılıyor. Yazılı belgelere göre MS 349 yılında Roma imparatoru ikinci Constantinus zamanında şehrin surlarla çevrildiği kalenin onarıldığı biliniyor. 367 ve 365 yılları arasında şehrin batı surları yıktırılmış, Urfa Kapısı ve Mardin Kapısı'na uzanan bölüm yapılmış, 6. yüzyılda Justinianus zamanında güçlendirilerek genel biçimini almıştır. Daha sonraki yıllarda sürekli onarımlarla genişletilerek günümüze kadar ayakta kalmıştır.

Surlarda Roma, Arap, Türk-İslam, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait son derece güzel ve birer sanat eseri olan burçlar, kapılar, kabartma ve figürleri yan yana görülebiliyor.

AA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 11:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Oruç Ejder ÇETİN IP: 88.252.76.xxx Tarih : 15.05.2008 11:46:32

Ya ne restorasyonundan bahsediyorsunuz Diyarbakır Surlarında neredeyse orjinallik bırakmadınız be... yeni restore edilen yerleri beton yığınından ibaret güzel surların tarihinede kıydınız para uğruna yazıkları olsun YAZIKLAR OLSUN içim acıyor.