3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Terör kurbanları için anıt

Diyarbakır'da 12 Eylül 2006 tarihinde meydana gelen faali meçhul bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden 10 kişinin anısına heykel dikildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Koşuyolu Parkı'nda meydana gelen ve aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişinin hayatını kaybettiği faili meçhul bombalama olayı kınamak için saldırının gerçekleştirildiği yere heykel dikti. 180 bin YTL'ye mal olan ve 3 parçadan oluşan heykelde ölenlerin kimlik ve suretlerinin yanı sıra barış güvercinleri ile bomba figürleri yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri heykel ile ilgili herhangi bir açıklama yapmak istemezken, 3 Ocak 2008 tarihinde PKK terör örgütü tarafından askeri aracın geçişi sırasında yapılan saldırı sonucu 7 kişinin hayatını kaybettiği olay için ise herhangi bir heykel projesinin gündemde olmadığı öğrenildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in talimatıyla Heykeltıraş Fırat Erdoğan ve Genco Cebe tarafından 3 parça halinde yapılan 8 metre yükseklikteki heykel patlamanın olduğu yere dikildi. Heykelin üzerinde hain saldırıda hayatını kaybedenlerin kimlikleri ve parçalanan suretlerinin yanı sıra barış güvercinleri ile bomba figürlerine yer veriliyor. Onlarca heykeltıraş projesi içerisinde sivil toplum örgütleri tarafından seçilen heykel 1 yıl gibi uzun bir sürede tamamlandı. Faili meçhul cinayetler anısına 180 bin YTL'ye yaptırılan heykele '12 Eylül' ismi verildi.

Heykelin dikildiği Koşuyolu Parkı'na meraklı vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Alçıdan yapılan anıtta ölenlerin suretleri ön plana çıkarılırken, alüminyum ile yapılan 8 metrelik heykelde hayatını kaybeden çocukların ruhlarının göğe yükselişi yansıtılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan heykelin resmi açılışının önümüzdeki günlerde DTP'li Milletvekillerinin de katılımı ile yapılacağı öğrenilirken, PKK terör örgütü tarafından 3 Ocak 2008 tarihinde askeri aracın geçişi sırasında yapılan saldırıda hayatını kaybeden 7 kişi için şimdilik herhangi bir heykel projesinin gündemde olmadığı öğrenildi.

12 Eylül 2006 tarihinde saat 21.00 sıralarında meydana gelen patlamada; Faide Demir, Şilan Demir, Evin Dilah Demir, Mızgin Demir, Zilan Demir, Nazar Çetinkaya, Nazlı Çetinkaya, Abdullah Çetinkaya, Hasan Marangoz ve Rojhılat Aslan hayatını kaybetmişti. Olay aydınlatılamadığı için faili meçhul olarak kalmıştı.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 17:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?