3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Türk kadınının ilk oyunu

Büyük Önder Atatürk'ün desteğiyle cumhuriyet döneminde ilk kez Müslüman Türk kadınının sahneye çıktığı "Ceza Kanunu" adlı oyun, Diyarbakır'da sahnelenecek.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT), Türk tiyatrosunun temel taşlarından olan ve 1923 yılında ilk kez Bedia Muvahhit'in sahne aldığı "Ceza Kanunu" adlı oyunu 16 Ekimden itibaren sergilemeye başlıyor.

İlk kez Türk tiyatro sahnesinin Müslüman Türk kadınına kucak açtığı oyunda, Muvahhit'in sahneye çıkış öyküsü şöyle:

"Darülbedayi'nin (Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlayan, Osmanlıdaki ilk konservatuvar kurumu) İzmir turnesi sırasında, o sırada İzmir'de bulunan Ulu Önder Atatürk, Türk kadınlarının neden sahneye çıkmadıklarını sorar. Bunun üzerine, Atatürk'ün bu istediğini yerine getirmek için genç aktris Bedia Muvahhit, bir gece içerisinde hazırlanarak İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci'nin oyunu Ceza Kanunu'nda sahne alır. Eserde Sacide rolünü oynayan Muvahhit, izleyiciler tarafından ayakta alkışlanır, cumhuriyet döneminde sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını unvanını kazanır."

Muvahhit'in eşsiz bir şekilde yorumladığı ve birçok kez seyirciyle buluşan yapıt, şimdi Diyarbakırlı tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak. Ankara Devlet Tiyatrosu (ADT) sanatçılarından Volkan Öğüt'ün yönettiği oyunda M. Lebib Gökhan, Serkan Ekşioğlu, Ali Çelik, Şivan Binici, Hatice Sezer, Duygu Zade Erçağ, Selda Özler ve Özden Gököz rol alıyor.

Dekoru Murat Gülmez'e, kostümü Sevgi Türkay'a, ışığı İzzettin Biçer'e, müziği Cem İdiz'e ait oyunun prömiyeri 16 Ekimde Orhan Asena Sahnesi'nde yapılacak.
-TÜRKÇE'Yİ DOĞRU KULLANMAK-

Yaklaşık bir aydır oyunun provalarını sürdüren yönetmen Volkan Öğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunun kahramanlarından Sümbülteberzade Amberi'nin piyano hocasıyla evlilik dışı ilişkisi sonucunda polisle başının derde girmesiyle başladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu kaçamağın sonucundan kurtulmaya çalışan Amberi'nin nafile çabaları komik bir dille ele alınıyor. Adalet sistemindeki çarpıklığı da aslında orada göstermeye çalışıyoruz. Oyunun bir özelliği de ilk kez Atatürk'ün isteği üzerine Müslüman Türk kadını oynuyor. Oyundaki Sacide rolünü Bediha Muvahhit oynuyor. Bu da bizim için çok önemli.

Devlet Tiyatroları (DT) olarak en büyük amacımız Türkçe'yi doğru kullanabilmek ve doğru aktarabilmek. O zamanda da İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci ve onun kalem arkadaşlarından Reşat Nuri Güntekin o dönemde tiyatronun dilini en iyi kullananlar. DT'deki repertuvar çalışmalarından sonra Genel Müdürümüz sayın Lemi Bilgin'in istekleri doğrultusunda böyle bir Türk klasiğinin olmasını istedi.

Onun için Diyarbakır DT perdelerini bu oyunla açıyor. Oyun 1900'lü yılların başında İstanbul'da geçiyor. Oyunun teması bana göre, yozlaşan birtakım değerler ve adalet sistemindeki o zamanki birtakım çarpıklıkların eleştirisi ve biraz da aşk var. Günümüze de çok güzel gönderemeler yapacaktır. Biraz da ders çıkarmak zorundayız. "

aa-cnn
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 13:22:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?