3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Türkiye için sağduyu çağrısı

Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da bir araya gelen memur, işçi ve esnaf örgütlerinden oluşan bazı sivil toplum kuruluşları, ortak basın açıklaması düzenleyerek sağduyu çağrısı yaptı.

Türkiye genelindeki memur, işçi, işveren, esnaf, tüccar ve sanayicilerin oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının Diyarbakır temsilcileri ve Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının başkanları ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Diyarbakır Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya; Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ve Türk-İş, TESK, İŞ-KUR, TİSK ve Türkiye Kamu-Sen İl Teşkilat Başkanları katıldı. Ortak basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'nin son günlerde zor bir demokrasi ve hukuk sürecinden geçtiğini ifade ederek ülkenin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkmasının kendilerinin ortak dileği olduğunu söyledi. Kaya, "Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir. Türkiye'nin bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlaması ve işsizlik başta olmak üzere tüm iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa'nın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir. Geçen yıldan beri devam eden kısır politik süreç, ne yazık ki; genel seçimlerden sonra devam etmekte, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmakta, siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisini boş yere tüketmektedir. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir" dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasimizin işleyişi için son derece önemlidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin kuvvetler arasında uyumu sağlaması, çatışmaya neden olmaması, toplumda yaratılmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve 'kuvvetler'in bağımsızlığını da temin etmesi esastır. Ülkemiz yaklaşık bir yıldır Anayasa'yı ve Siyasi Partiler Kanunu'nu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin ve çözüm üretmeyen bir süreç içerisindedir. Halbuki yapmamız gereken ekonomik, siyasi ve sosyal standartlarımızı gelişmiş ülke düzeyine ulaştırmak ve Avrupa Birliği (AB) sürecini hızlandırmak olmalıdır.

Türkiye'nin gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan evrensel değerler ile kendi değerlerimizi bütünleştirecek bir anayasaya, siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı vardır. Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatıyla hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir.

Türkiye'nin istikbalini karartmaya kimsenin ama hiç kimsenin hakkı yoktur."

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 17:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?