3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Türkiye'nin en büyük yanık ünitesi

Yanık vakalarının en çok görüldüğü Güneydoğu'da 2 milyon YTL'ye Türkiye'nin en büyük yanık ünite merkezi Diyarbakır'da açıldı.

Teknoloji ile donatılan hastanede enfeksiyona karşı hasta kakınları tedavi gören yakınlarını görüntülü ve sesli sistemle sağlık durumlarını takip ediyor.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Sait Alan; Tandır, pekmez ve yağ kazanlarına girip kaza sonucu yanarak ağır yaralanan küçük yaştaki çocuklar kısa sürede şifa buluyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanların 20 Ekim tarihinde açılışını yaptığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Yanık Ünite Merkezi fiziki ve teknoloji itibariyle Türkiye'nin en büyük ve modern hastanesi ancak yoğun bakımda yaşanan klima problemi modern hastaneye gölge düşürüyor. 24 müşahede, 8'i yoğun bakım olmak üzere 32 yataklı tam kapasiteli hastanede genel cerrah, plastik cerrah, dahiliye uzmanı, enfeksiyon hastalıkları uzmanının yanı sıra çok sayıda yardımcı sağlık personeli görev yapıyor.

Hastaların yüzde 80'inin çocuk olduğu yanık ünite merkezindeki yoğun bakımda onlarca çocuk sağlık personelli gözetiminde tedavi oluyor.

"TEKNOLOJİ İMKANLARINI KULLANDIK"

DÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sait Alan, Türkiye'deki en büyük yanık ünite merkezinde teknolojinin bütün imkanlarını kullandıklarını ifade ederek, "Özellikle yanıklı hastalar için enfeksiyon önemli bir risk enfeksiyonu minimuma indirmek için özel kabin sistemi ve havayı temizleme sistemini kurduk. Bölgemizde hasta yakını refakatçi olayı her yakının görmek istiyor. Hatta hastalar yakınları gelmediği vakit küse biliyor. Bu bir gerçektir. Hasta sağlığını düşündüğümüzde kapalı devre görüntülü konuşma sistemi yaptık. Hastalar yoğun bakıma girmeden televizyon ortamında hastaları ile sesli ve görüntülü olarak görüşebiliyor" diye konuştu.

İSTANBUL VE ANKARA'DAN HASTALAR GELECEK

Bölgede yanık vakalarının Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu belirten, Doç. Dr. Sait Alan, yöredeki hastaların artık Adana ve Ankara'ya sevk etme yerine İstanbul ve Ankara'daki yanık acil vakaların ambulans uçak ve ambulans helikopter ile Diyarbakır'a getirileceğini söyledi. Hastaların yüzde 80'nın çocuk olduğunu kaydeden Başhekim Alan, bölgede yaşanan yanık vakaları ile ilgili şunları söyledi;"Diyarbakır'dan başka illere sevk edilen hastaların yüzde 60'ını yanık vakaları oluşturuyor. Bu hastaların bir çoğu yolda hayatlarını kaybediyordu. Bölgede yanık vakalarının çok olması üzerine Türkiye'nin en büyük hastanesini kurduk. Bu dönem en çok pekmez yanıkları geliyor. Yöredeki kadınlar çalırken sırtlarında çocukları bulundurduğu için kazalar meydana geliyor. Bir çok kez çocuklar pekmez ve yağ kazanlarına girdiği gibi tandır vakalarıda çok yaşanıyor. Bölgede tüp patlamaları ve elektrik yanma olayları yanısıra mayın patlamalarından ötürü hastanede tedavi gören çocuklarımız var" diye konuştu.

Başhekim Alan, yanık ameliyatların çok riskli olduğu için bir bütün ekip halinde yapıldığını altını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 13:32:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?