3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Türkiye'nin en çok hepatitli mahallesi

Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Yahya Çomak, Türkiye'de en çok hepatit vakasına rastlanan bölgenin Diyarbakır olduğunu bildirdi.

Çomak, hastalığa en çok kentin Benu Sen Mahallesi'nde rastlandığını söyledi.

Diyarbakır Eczacılar Odası tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli 'Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların Hepatit B'den korunması' projesi kapsamında Diyarbakır'da 3 okulda öğrencilere yönelik bilgilendirme ve hepatit B taraması yapılıyor. Hepatit vakalarının yoğun olarak görüldüğü Benu Sen Mahallesi'nde bulunan Turgut Özal İlköğretim Okulu'nda hepatit taraması yapan Eczacılar Odası'nın şu ana kadar yaptığı taramalarda 17 hepatit vakasına rastladıkları öğrenildi. Öğrencilerin birer tüp kanları alınarak tahlil yapılırken ayrıca Dicle Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim dalında görevli Dr. Ali Ceylan tarafından ise öğrencilere yönelik bilgilendirme amaçlı seminer düzenlendi.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Eczacılar Odası Başkanı Yahya Çomak, Benu Sen Mahallesi'nde yaptıkları taramalarda şu ana kadar 17 tane hepatit vakasına rastladıklarını belirtti. Yahya Çomak şöyle devam etti:

"Biz Avrupa Birliği desteğiyle bir proje başlattık ve bize gelen parayla öncelikli 400 öğrencinin taramasını yaptırdık. Ancak para fazla kalınca biz bu sayıyı bin 200'e çıkarttık. Bugün Benu Sen Mahallesi'nde Turgut Özal İlköğretim Okulu'nda son çalışmalarımızı yapıyoruz ve buranın bir özelliği vardır. Türkiye'de en çok hepatit vakası görülen yer Diyarbakır ve Diyarbakır'da da en çok hepatit vakasının görüldüğü yer ise Benu Sen Mahallesi'dir. Bu okulumuzda Benu Sen Mahallesi'nde bulunan tek okul olduğundan önemsiyoruz. Şu an 5, 6, 7, ve 8'nci sınıf öğrencilerinden kan alarak hepatit taraması yapıyoruz. Aynı zamanda öğrencilere hepatitten korunma yolları ve nasıl bulaştığı ile ilgili bilgilendirme semineri veriyoruz. Şu ana kadar Benu Sen Mahallesi'nde yaptığımız taramada 17 tane hepatit vakasına rastladık. Tam net sonuçlarımızı da haftaya yapacağımız toplantıda açıklayacağız. Hepatit virüsü taşıyan çocukları tespit ettiğimizde Devlet Hastanesi ve ilgili kurumlara bilgi vererek kendilerine teslim ediyoruz, onlar da gerekli tedavilerini yapıyorlar. Önceki dönemlerde tanesi 3 YTL olan bu aşı yapılmadığından dolayı ölümle bile sonuçlanan bu hastalığın izlerini taşıyoruz. Bizim asıl amacımız vatandaşları bu konuda bilgilendirip gerekli aşıları yaptırmaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 16:03:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?