3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Türkmen Aşireti kan davasını bitirdi

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 7 ay önce kız kaçırma meselesi yününden 1 kişinin ölümü, 1 kişinin de yaralanması ile başlayan kan davası Türkmen Aşireti Derneği'nin araya girmesi sayesinde barış ile noktalandı.


Diyarbakır ile Şanlıurfa illeri sınırındaki Karacadağ bölgesinde bulunan Aşağı Karabahçe köyünde 6 ay önce Kızoğlu ailesinin Taş ailesine mensup bir kızı kaçırması üzerine başlayan olayların Siverek ilçesine sıçramasıyla Kızoğlu ailesine mensup bazı kişiler Taş ailesinden 1 kişiyi öldürmüş, 1 kişiyi de yaralamıştı. İki aile arasında devam eden kan davası bugün barış yemeği ile son buldu. Türkmen aşiretine mensup iki aile, Türkmen Aşireti Derneği'nin araya girmesi ile Aşağı Karabahçe köyünde toplandı.


Ellerinde Türk bayrakları ile 'Tekbir' getirerek köye gelen taraflar birbirleriyle tokalaştılar. Uzun kuyrukların oluştuğu köyde kan davalı aileler İzzettin ve Arif Kızoğlu ile Abdullah ve Selahattin Taş, kalabalık ile tek tek tokalaştı. Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tahiroğlu taraflara barışmalarından dolayı teşekkür etti. Karacadağ Türkmen Aşireti Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nusret Kaya ise kan davalarının son bulması için çaba harcayacaklarını belirterek, "Ailelerin ileri gelenleri ve derneğimiz çocukların yetim kalmaması kan davalarının kötü sonuçlanmaması ve davaların devam etmemesi için bütün olumsuz tarafları ele alacağız. Bugün iki taraf da bizleri kırmadı. Biz Karacadağ Türkmenleri olarak iki büyük aileyiz. Bu kan davasını kimsenin müdahalesi olmadan aile içinde büyüklerimizin desteğiyle bu husumeti sona erdirdik. Bölgede barış elçisi olmak istiyoruz. Barış elçisi olabilmemiz için kendi içimizdeki husumeti sona erdirmek istedik. Biz buradan başladık. Bundan sonra diğer aşiretlerle
işbirliği içinde barışı sağlamak için de devam eden kan davalarını sonlandırmak için projelerimiz var. Kan davalarının sadece burada değil, her yerde sonlanmasını istiyoruz" dedi.


Kazanlarla hazırlanan yemekler elden ele misafirlere dağıtılırken, köyde herhangi bir olayın çıkmaması için jandarma yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Barış yemeğine Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Albay Fahri Cici, Bozova Kaymakamı Mehmet Özel, Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tahiroğlu katıldı.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 10 yıl içerisinde 446 kan davası barışla noktalanırken, yapılan araştırmalarda çeşitli husumetler nedeniyle Diyarbakır yöresinde halen 67 kan davasının sürdüğü öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 14:53:12
Güncelleme :3 Ağustos 2008 Pazar 15:03:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sevda yolcu IP: 85.99.113.xxx Tarih : 22.08.2008 16:56:50

her şey mükemeld barış gözel bir şey ama analayamadığım tek şey neden daha önce bu insanlar devlet müftü kan dükülmeden orada deyillerdı teşekörler