3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Uzmanlardan sıcak hava uyarısı

Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Işık Saçar, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte çocuk sağlığını tehdit eden tehliklere dikkati çekerek anne ve babaları uyardı.

Nisan ayı olmasına rağmen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları en çok çocukları etkiliyor. Özel Veni Vidi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Işık Saçar, sıcak havaların etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte ailelere bazı uyarılarda bulundu. Dr. Saçar, sıcaklıkların artmasıyla birlikte çocukların bunalım yaşayabileceğini ifade ederek, "Sıcaklıklar çocukları kapalı mekanların dışına çıkarıyor. Ancak güneş ve deniz gibi kemik gelişimi için çok önemli olan unsurların yanında çocukları dışarıda bekleyen birçok tehlike mevcut. Nedir bu tehlikeler? Güneş ışınlarının direkt etkisi ile oluşan güneş çarpması ve yanıklar, sıcakla artan terleme ve bunu karşılayamayan ter bezleri nedeni ile oluşan isilik, mantar gibi 'Fotodermatoz' denen cilt rahatsızlıkları, bisiklet, kaykay, paten kullanılarak yapılan aktiviteler sonucu düşme, çarpma ile oluşan travmalar, aşırı ve bazen de temiz olmayan su tüketimi ile mide asidini aşabilen mikroorganizmaların yol açtığı mide bağırsak hastalıkları, yaz ishalleri, gezinti yapılırken sık karşılaşılan arı, böcek, yılan ve akrep sokmaları ve havuzda yüzme sonucu oluşan göz ve deri enfeksiyonlarıdır" dedi.

GÜNEŞ ÇARPMASINA NELER YAPILMALIDIR

Özel Veni Vidi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Işık Saçar, güneş çarpmalarından korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ile 15.00 saatleri arasında açık havaya mümkün olduğunca çıkılmaması gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

"Bol sıvı tüketilmesi, en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılması büyük önem taşır. Sarışın, renkli gözlü ve beyaz tenli çocuklar güneş ışınlarından çok daha fazla etkilendikleri için ailelerin daha dikkatli olması gerekir. İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için; içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekir. Mümkün olduğunca dışarıda bekleyen yiyeceklerden satın almamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmeli. Açıkta satılan dondurma özellikle çocuklar için büyük tehlike içerir. Tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere de dikkat etmek gerekir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi kendisini kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle gösterir. Bu şikayetlerle başvuran ikiden fazla kişinin olması halinde gıda zehirlenmesi düşünülerek yenilen yiyeceklerin sorgulanması ve aynı yiyecekten yiyen kişilerin şikayetlerinin ortaya çıkması beklenmeden gözlem altına alınması gerekir. Tedavisi, kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddelerin damardan serum şeklinde yerine konulması şeklindedir. Kusma ve ishal vücudun savunma mekanizmalarındandır. Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan toksinler ve bakteriler vücuda daha fazla zarar vermeden dışarı atılmak istenir. Bu yüzden ishal ve kusma giderici ilaçların kullanılmasından kaçınmak gerekir."

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 11:36:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?