3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Vali Mutlu barışan aileleri kutladı

Diyarbakır'da 2006 yılında bir arazi anlaşmazlığı yüzünden Erez ve Karadaş aileleri arasında çıkan kan davası Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun da katıldığı törenle bitirilirken, bölgedeki 452 kan davasında 410 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Diyarbakır merkeze bağlı Yeşil Dallı köyünde 27 Ekim 2006 günü arazi sürme meselesi yüzünden çıkan tartışmada Bubu Erez isimli bir kişi hayatını kaybederken, 6 kişi'de yaralanmıştı. Olay sonrası Erez ailesine mensup 30 aile topraklarını ve evlerini bırakarak İzmir ve Bursa'ya göç etmek zorunda kalmışlardı. Oluşturulan barış heyeti ile Hacı Kemal Karadaş ve Mehmet Emin Erez isimli aile reisleri barışa ikna edildiler. Bugün Liceliler yas evinde yapılan barışa Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Jandarma Komutanı Albay Eyüp Şeker, İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Barış Komitesi Başkanı Sait Şanlı ve iki aileye mensup çok sayıda kişi katıldı. İki aile arasında barışın sağlanmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Hüseyin Avni Mutlu, Peygamberimiz Hz. Muhammed ile ilgili bir hutbe okuyarak, "Bizim dinimiz de zaten barışı temsil eden bir dindir, bir selam dinidir ve bu selam barış adına verilen bir selamdır. İslam dinini bu muhabbet içerisinde değerlendireceğiz. Bizim dinimizin içerisinde sevgi vardır, huzur vardır, selamet vardır; korku yoktur. Çünkü bu din huzur dinidir. Yol yaparız, okul yaparız, hastane yaparız, hizmet yaparız, her şeyi yaparız ama hepsinin üstünde olan kalp yapmaktır ve o kalbe huzuru, barışı yerleştirmektir. Bu memleketin hiçbir ocağında insanların yüreğine korku hakim olmasın, sevgi hakim olsun, barış hakim olsun. Cehalet en büyük problemimizdir, cehaletimizi ortadan kaldırmamız gerekiyor ve hiçbir insanımıza da cehaletinden dolayı saygısızlık etmek istemiyorum. Ama hakikatten bu cehalet bir felakettir. Bu cehaleti de zihinlerden, kalplerden silmemiz lazım. Bizim dinimiz bir selam dinidir. Peygamberimiz en sevdiği şehir, doğduğu şehir, kutsal şehir Mekke'den uzaklaştırmak zorunda kalıp da Medine'ye hicret edip, gönlü Mekke hasreti ile yıllarca yanarken; nihayet Allah'ın lütfu ve ordusu ile birlikte Mekke'ye girdiğinde Mekkelinin yüreğinde hakim olan korkuydu. 'Resul en sevdiği şehirden kovuldu ve bunun acısını bizden çıkartmaya geliyor' dediler ama Peygamberimiz, 'Bu din barış dinidir, bu din muhabbet dinidir, bu din sevgi dinidir, korku dini değildir, hepiniz inançlarınızda serbestsiniz' dedi ve hepsini affetti. Böylesine güzel bir dinin ümmetiyiz ve biz de bize yakışan neyse onu yapalım. Bir daha gönüllerde korku hakim olmasın diliyorum. Sevgi içerisinde barış içerisinde yaşasınlar diliyorum ve bu iki ailemizin yaptığı barışın diğer ailelerimize de örnek olmasını yürekten temenni ediyorum" dedi.

Barış Komitesi Başkanı Saint şanlı ise bugüne kadar barıştırdığı 452 kan davasında bugüne kadar 410 kişi'nin hayatını kaybettiğini 2 binin üzerinde ide ailenin ise göç ettiğini belirterek, "Yatırımcı bölgemize yatırımını yapmıyor, içimizdeki zenginlerimiz bu kan davası nedeniyle göç ediyor. Eğer biz gelecek çocuklarımıza huzurlu ve güvenli bir ülke bırakmak istiyorsak, Allah'tan korkacağız. Bölgede bizde şu anda 59 tane daha kan davası mevcuttur ve bunlar yaklaşık 19 yıl bile süren vardır. Biz son 8 yıldır 452'nci kan davasını barışla noktaladık. Ama 452 kan davasında bugüne kadar 410 kişi hayatını kaybetmiş ve 2 binin üzerinde aile göç etmiş. Bu 2 bin aile toprağından, köyünden ve evinden olmuştur. İzmir'e, Antalya'ya ve Bursa'ya göç etmişlerdir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Karadaş ailesi reisi Hacı Kemal Karadaş ile Erez ailesinin reisi Mehmet Emin Erez bir araya getirilerek barıştırıldı. Erez ve Karadaş bir birine sarılıp tokalaşırlarken, daha sonra şahitler huzurunda Kuran-i kerim'in altından geçerek barıştıklarını din adamları önünde gösterdiler.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 17:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?