3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Vali Mutlu Kooperatifleri inceledi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu; Üçtepe, Köseli ve Çöltepe köylerinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nde incelemelerde bulundu.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve beraberinde Bismil Kaymakamı Ali Çelik, İl Tarım Müdürü Mustafa Kayhan İlçe Jandarma Komutanı Gökhan İnan, İl Tarım Şube Müdürleri ve Teknik Elemanların katılımı ile Üçtepe, Köseli ve Çöltepe köylerinde Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinde inceleme yapıldı. Tarım Bakanlığı'nca sağlanan kredilerle kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde incelemelerde bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Proje kapsamında kurulmuş olan kooperatifte 300 baş sığır yetiştirilmekte olduğunu ve tesisin gayet modern, fevkalade verimli bir işletme olduğunu görüyorum. İlerleyen zamanlarda daha büyük bir işletmeye dönüşebileceğini umuyorum. Önümüzdeki dönemlerde bölgenin süt ihtiyacını dahi karşılayabilecek bir üretim kapasitesine sahip olabileceğine inanıyorum" dedi.

Bismil'in Çöltepe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kapsamında 25 dekarlık alanda bir Serada da incelemelerde bulunan Diyarbakır Valisi Mutlu, kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifindeki Seracılıkla ile ilgili olarak "Bu tür işletmelerin sevindiricidir. Diyarbakır için örnek bir işletmedir ve bu açıdan çok önemlidir. Zira güneş ve su potansiyeli açısından kapasitesi uygun olan bölgede seracılık olması gereken seviyede değildir. Bu da çok ciddi bir açık oluşturmaktadır. Diyarbakır ilinde toplam sera miktarına baktığımızda 60 dekarı geçmiyor. Halbuki güneşin ve toprağın bu kadar verimli, bereketli olduğu bu bölgede seracılığın aynı iklim şartlarındaki bölgelerle mukayese edildiği vakit burada çok geride olduğunu görüyoruz. Bu örnek işletmenin çiftçilerimiz tarafından gezilip görülmesi ve örnek alınması lazım ve bunun yaygınlaşması lazım" dedi.

Tarım teşkilatının bu konuda daha fazla bilgilendirici faaliyetler yapması, bu tür tesislerin halka tanıtılması konusunda gayret gösterilmesi gerektiğini belirten Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Yapılan işletmeyi elde edilen ürünleri görmekten fevkalade mutlu olduğunu belirterek "Bu tür kooperatiflerin çok karlıdır. Diğer çiftçiler de bu tür projeleri teşvik etmeleri gerekir. Çiftçiler bu örnek işletmeyi gezip görmeleri gerekir. Kooperatiflerin maliyetleri ile ilgili detaylı bilgileri Tarım Teşkilatlarından alabileceklerdir. Bölgede Seracılığın Ege ile Akdeniz bölgeleri ile kıyaslandığında miktarın çok düşüktür. Dolayısıyla bilgilendirme faaliyetleri sonucunda bu tür tesislerin sayısının ve miktarının arttırılması gerektiğini düşünüyorum" Diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 11:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?