3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Yapay kalp kakçığı ameliyatı

Diyarbakır'da yapay kalp kapakçığı kilitlenmiş olan hastaya yapılan başarılı operasyon ile yeni yapay kalp kapakçığı takıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Hekimi Fikri Kutlay, hastanın yapay kalp kapağının pıhtıyla kaplı olduğunu ve bu yüzden yeni bir yapay kalp kapakçığı taktıklarını söyledi.

Diyarbakır'da 56 yaşındaki Layifa Bodakçı adlı hasta yapay kalp kapakçığının kan pıhtısı ile kilitlenmesi nedeniyle Özel Veni Vidi Hastanesi'nde gerçekleşen başarılı operasyon ile sağlığına kavuştu. Kalp ve Damar Cerrahisi hekimleri Op. Dr. Fikri Kutlay, Op. Dr Cantürk Çakalağaoğlu, ve Op. Dr. Özgür Mart tarafından yapılan operasyonda hastanın kalp kapakçığının değiştirildiği belirtildi. Op.Dr. Fikri Kutlay, hastanın merkeze solunum sıkıntısı, tansiyon düşüklüğü ile şok tablosunda getirildiğini belirterek, "Hasta 2 yıl önce mitral kapak ameliyatı olmuş ve sürekli kullanması gerekli olan 'Coumadin' isimli kan sulandırıcı ilacı son haftalarda düzensiz kullandığı için yapay kalp kapağı kilitlenmişti. Şok tablosunda acilen ameliyata alınan hastanın eski ameliyatına ait ileri derecedeki yapışıklıkları giderilmiş, ayrıca yapay kapağın pıhtı ile tamamen kaplandığı tespit edilerek yapay kalp kapağı çıkartılıp yerine yeni yapay kalp kapağı takılmıştır" dedi.

Kutlay, romatizmal kapak hastalığına bağlı olarak değiştirilen kalp kapakçıklarında bu tür problemler ile karşılaşmamak için 'Coumadin' adlı kan sulandırıcı ilacın dozunun çok yakından takibi ve hastaların düzenli ve disiplinli bir şekilde ilaçlarını kullanmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapılan başarılı operasyon ile eski sağlığına kavuşan Layifa Bodakçı ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 13:37:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?