3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Yeni Anayasa ve Kürt sorunu

Diyarbakır'da 'Yeni Anayasa, Demokratikleşme ve Kürt Sorunu' konulu panel başladı. Panelde konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, yeni anayasanın başlangıç bölümünde kabul edilmeyecek tanımlar olduğunu savundu.


Türkiye Barış Meclisi Diyarbakır Girişimi tarafından 'Yeni Anayasa, Demokratikleşme ve Kürt Sorunu' konulu panel düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen panele, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Akın Birdal, Gülten Kışanak, Aysel Tuğluk, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Hatapoğlu'nun yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.


Doç. Dr. Yücel Sayman, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, Avukat Mesut Bektaş ve Türkiye Barış Meclisi sözcüsü Ayhan Bilgen'in konuşmacı olarak katıldığı panelde söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in eşi ve (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ Baydemir, "Yeni anayasanın başta Kürt sorunu olmak üzere temel sorunlarımızın çözülmesini amaçlayan temel hak ve özgürlükleri garanti altına alan eşitlikçi bir Anayasa olması gerekiyor. Yeni anayasanın başlangıç bölümünde bizlerin kabul edemeyeceği tanımlar var. 'Kültürel farklılıklar zenginlik olarak kabul görülüyor' tanımın vurgusu yapılsa da hemen akabinde Türkiye'de Türk milleti sadece eski köken olarak vurgulanıyor. Türklerin dışında kalan Kürtler ve diğer ırklar yok sayılıyor. Dolayısıyla yeni anayasanın başlangıç bölümünde kültürel farklılıklarımız denilmesi çok da işimize yaramıyor. Bu tanımın derhal kaldırılması gerekir" dedi.


İHD Genel Başkan Yardımcısı Yalçındağ, Anayasa taslağında kadın haklarına fazla yer verilmediğini savunarak, ''Türkiye'de namus cinayetleri ve kadın erkek arasında eşitsizlik olmasına rağmen kadın sözcüğü sadece 6 madde geçmektedir" dedi.
Yeni anayasanın referandumda Türkiye'deki sorunun çözümüne katkı sunmayacağını söyleyen avukat Mesut Bektaş, konuşmak isteyen Kürtlerin ağızlarının kapatılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Ayhan Bilgen ise, "Türkiye korku politikaları ile terbiye ediliyor. Bu yanlış politikalardan vazgeçilmeli, Yapılacak anayasa tüm kesimleri benimseyen demokratik açılımlara açık olmalıdır" şeklinde konuştu.


Diyarbakır'da başlayan ve 1 gün sürecek olan konferansta DTP Milletvekillerinin de birer konuşma yapmaları bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2008 Pazar 14:32:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?