3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Yeraltı suları kurudu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağış yetersizliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yeraltı suları çekilince yörede hayvancılık ile uğraşan çiftçiler zor durumda kaldı.

Sondajlar ile içme suyu bulmaya çalışan vatandaşlar görülmemiş bir susuzlukla karşı karşıya kaldıklarını söylediler
Silvan bölgesinde bulunan yeraltı suları, kuyu, dere, çay ve gölet sularının çekilmesi sonucu hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçileri korku sarmaya başladı. Cengiz köyünde hayvancılık ile geçimini sağlayan Murat Üstün isimli vatandaş, "Kuyular tamamen kurudu. İçecek suyumuz kalmadı ne yapacağımızı şaşırdık. Hayvanlarımızı sulamak için götürdüğümüz dereler bile kurudu. 80 adet küçük baş hayvanım var, su olmadığı için satmak zorunda kalacağım. Su çıkarmak için bahçeme sondaj vurdum. Ancak çıkan su sadece aile fertlerinin ihtiyacını karşılayabiliyor" şeklinde konuştu

SONDAJLA SU ARIYOR
Diyarbakır'ın Silvan ilçesi ve çevresinde 15 yıldan beri sondaj çalışmaları yaparak geçimi sağlayan Fahri Yılmaz, "Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle Silvan bölgesinin de içme suyu ve tarım arazisi için sondaj makinem ile su kuyusu açmaktayım. Geçmiş yıllarda Silvanlılar içme suyu kuyusu için 5-6 metre derinlikte bir kuyu kazdıklarında bir evin içme suyunu karşılayacak suya sahip oluyorlardı. Ancak şimdi yüzlerce metre derinlikte bile suya ulaşamıyoruz. Son 2 ay içerisinde 20 köyde sondaj ile içme suyu kuyusu açtım. İlçeye bağlı Cengiz köyünde 450 metre derinliğe giderek ancak sulama amaçlı suya ulaştık" dedi.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 11:44:52
Güncelleme :1 Temmuz 2008 Salı 11:58:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?