3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Yılman ailesinin yardım çığlığı

Diyarbakır'da 5 nüfuslu Yılman ailesi kış mevsimi yaklaşırken etrafı tuğla, üstü tahta ve bez çadır örtülü tek gözlü derme çatlı odada kendilerine uzanacak bir yardım elini bekliyor.

Ailenin reisi borçlardan ötürü günlerce eve uğramazken aile fertleri kuru ekmeğe muhtaç kaldı. Tarlada çalıştırıldığı için okula gönderilmeyen 15 yaşındaki Sevgi Yılman'ın en büyük hayali ise okumak.

Diyarbakır merkeze bağlı Dürümlü köyünde ikamet eden Yılman ailesinin yaşamı yürek parçalıyor. Bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle 1992 yılında Dicle İlçesine bağlı Kaygusuz köyünden ailesi ile birlikte Diyarbakır kent merkezine göç eden Mehmet Emin Yılman, şehir yaşamına ayak uyduramayınca ailesi ile birlikte perişan oldu. Mesleği olmadığı için kazandığı yevmiye ile ailesini geçindiremeyen ailenin reisi borç altına girip ev kirası ödeyemeyecek duruma gelince sokağa atıldı. Çoluk çocuk günlerce sokakta kalan aile çareyi merkeze bağlı Dürümlü köyüne yerleşmekte buldu. Köy muhtarının desteği ile mağdur aile yazlık bir kahvehaneye yerleştirildi . Etrafı tuğla, üstü tahta ve çadır bezi örtülü, tuvaleti, banyosu, mutfağı ve yatak odası bir olan tek gözlü odada yaşam sürdürmeye çalışan Yılman ailesinin en büyük korkusu kara kışı bu derme çatma odada sürdürmek.

Ailenin reisi Mehmet Emin Yılman, biriken borçlardan ötürü günlerce eve uğramazken aile fertleri kuru ekmeğe muhtaç hale geldi. Sosyal güvence olarak devletin sağladığı yeşil kart ile hastaneye gidebilen aileye bugüne kadar yardım ulaşmadığı ileri sürüldü.

Kışın, çocuklarını soğuktan korumak için çalı çırpı toplamaya başlayan anne Besra Yılman(37) çok zor durumda olduklarını ifade ederek, "Kocam işsiz olduğu için bize bakamadı. Ev sahibi 6 ay önce bizi sokağa atığı için biz de çadırda yaşamaya başladık. Yağmur yağınca her taraftan su damlıyor. Çocuklarımın hepsi hastalandı. Bize yardım eli uzatılmasını istiyoruz "dedi.

Yılman ailesinde okula giden olmadı. Evin büyük kızı Sevgi Yılman ise hiç okula gönderilmedi. Anne ve babasının imkansızlıktan ötürü kendisini okula gönderemediğini kaydeden Sevgi Yılman, "Babam işsiz olduğu için ben küçük yaşımdan bu yana tarlada çapa yaparak ailemi geçindiriyorum. Okula gitmek istedim ancak ailem izin vermedi. Şu an okuma yazma bilmiyorum. Diyarbakır Valisi'nin yoksul vatandaşların evini tamir ettiğini duyduk, bize de yardım etmesini rica ediyorum" şeklinde konuştu.

Komşularının desteği ile yaşamlarını sürdüren Yılman ailesi hayırsever vatandaşların kendilerine yardım eli uzatmasını bekliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 18:38:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?