3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Yolsuzluğa uydu görüntüleri engeli

Bismil ilçesinde tahıl ürünü ekmesine rağmen destekleme primi yüksek olduğu için pamuk bitkisi ektiğini beyan eden 450 çiftçiyi uydu fotoğrafları ele verdi.

Bismil'de bazı çiftçilerin, meslektaşlarının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2007 yılında yapılan pamuk destekleme prim ödemeleri sırasında usulsüzlük yaptığı yönünde ihbarda bulunması üzerine harekete geçen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı müfettişleri, tahıl ürünleri eken çiftçilerin, muhtar ve yetkili kurumların onayı ile destekleme primi yüksek olan pamuk ekmiş gibi 'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırdıklarını belirledi. Devleti yaklaşık 10 milyon YTL zarara uğratan çiftçilerin usulsüzlüğünü ise uydu görüntüleri otaya çıkardı. 2006 yılında pamuk ekildiği beyan edilen yerlerden alınan 'Landsat' uydu görüntüleriyle hububat ekildiği belgelendi. Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı usulsüzlüğü ispatlayan uydu fotoğraflarını soruşturma dosyasına ekledi. Haklarında hazırlanan 400 dosyayla 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 450 çiftçi savunmalarında, ''Doğrudan Gelir Desteği dosyaları hazırladıklarını ancak, parayı almadıklarını'' ifade ederek beraatlarını talep etti. 200 dosya tek celsede karara bağlandı. Suçun teşvikte kaldığı kanaatiyle 200 çiftçi 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezalar daha sonra 5 yıl ertelendi.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 2007 yılı pamuk destekleme priminde bazı çiftçilerin yolsuzluk yaptığının ihbar edilmesi üzerine bin 475 çiftçiye ödenmesi gereken 32 milyon YTL, bankadaki hesapta dondurulmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma tamamlanana kadar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ziraat Bankası'na ödemeleri durdurma talimatı vermişti.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 18:38:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?