3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Zabıta bayrama hazır

Ramazan ayı boyunca gıda üretim ve tüketimi yapılan işyerlerine yönelik denetimlerini sürdüren Diyarbakır zabıtası, bayram öncesinde uygulamalarını üst düzeye çıkardı. Hijyen, raf ömrü dolan gıda maddeleri, çocukların kullandığı patlayıcı ve parlayıcı maddelere yönelik denetimler sıklaştırıldı.

Diyarbakır Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin oluşturduğu Zabıta Koordinasyon Kurulu halkın sağlıklı, huzur ve güven içerisinde bayramını geçirmesi için bir dizi karar aldı. Koordinasyon Kurulu'nun yapmış olduğu toplantı sonucunda Ramazan bayramında yaralanmalara neden olan patlayıcı ve parlayıcı maddelerin satışına izin verilmeyecek. Bunun için Diyarbakır'daki patlayıcı ve parlayıcı madde satışı yapabilecek tüm işyerlerine tebligat yapan zabıta ekipleri, ikinci bir kontrolde bu maddelerin bulunması durumunda bu malzemelere el koyabilecekleri gibi cezai işlem uygulanacağı ihtarını yapıyor.

Ramazan bayramı nedeniyle halkın yoğun olarak tercih ettiği büyük alışveriş merkezleri, market ve süpermarketlerde fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü ortak ekip oluşturarak denetimler yapıyor. Bayram dolayısıyla özellikle şeker, çikolata, kuru kayısı, lokum gibi şekerleme ürünlerinin sağlıklı bir biçimde satışı ve tüketiminin yapılabilmesi için ekipler tarafından kontroller gerçekleştirilirken sağlıksız ve tarihi geçmiş ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Ayrıca büyük alışveriş merkezlerinin civarında seyyar satıcı ve işportacıların konumlanmasına engel olunurken Melikahmet ve Gazi Caddesi'nde kaldırım işgallerine yönelik uygulamalar devam edilecek. Bayram sırasında yapılacak mezarlık ziyaretlerinde olası yoğunlaşma ile birlikte seyyar satıcı ve işportacıların yanı sıra Kur'an okumasını bilmediği halde halkın dini duygularını suistimal edenlere izin verilmeyeceği belirtilirken benzer şekilde dini duyguları sömürerek dilenip haksız kazanç elde edenlere yönelik çalışmaların da aralıksız olarak sürdürüldüğü belirtildi. Bayram arifesi ve sabahı Mardinkapı, Şehitlik, Alipınar ve Yeniköy Mezarlığı'nda Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin zabıta ekipleri görev yapacak.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı İktisat ve Ruhsat Müdürlüğü ekipleri Ramazan ayında ağırlık verdiği özel denetimlerini sürdürüyor. Büyük marketler dahil 200 işyerinde denetim yapan İktisat ve Ruhsat Müdürlüğü ekipleri, özellikle fahiş fiyat uygulamaları, gramaj ve ürün son kullanım tarihleri üzerinde duruyor. Kriterlere uymayan işyerlerini uyaran ekipler, eksikliklerin giderilmesi için tanıdığı sürelerin sonunda işlem uyguluyor.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 16:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?