3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Zana için 60 yıl hapis istemi

Diyarbakır, Batman, Iğdır ve İngiltere Parlamentosu'nda yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle hakkında 60 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan kapatılan DEP'in eski Milletvekili Leyla Zana hakim karşısına çıktı. Leyla Zana için 60 yıl hapis cezası istendi.

Bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katılan Leyla Zana, seçim döneminde yapmış olduğu konuşmaları kabul ederken, bilirkişi çözümlerinin yanlış ve eksik olduğunu kaydederek suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti Diyarbakır, Batman, Bingöl ve Avrupa Parlamentosu'nda 2007 ve 2008 yıllarında çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle hakkında açılan davalarla ilgili söz alarak konuştu. Zana, konuşmasının bir bütün olarak değerlendirildiğinde düşünce özgürlüğü çerçevesinde barış ve demokrasi istemini dile getirdiğini söyledi.

Çeşitli yerlerde yaptığı konuşmaları okuyan mahkeme başkanı, sözlerindeki ''Kürt önderi'', ''İmralı depremi" gibi sözlerinde kimi kastettiğini sorması üzerine Zana, "Sayın Öcalan" diye cevap verdi.

İddia makamı mahkemeye sunduğu mütalaasında sanığın 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca, 'Yasa dışı örgüt propagandası yapmak' suçunu 9 kez işlemek ve Türk Ceza Kanunu'nun 314/3 maddeleri uyarınca 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 15 yıl olmak üzere toplam 60 yıl hapis cezası istedi.

Leyla Zana, savunmasını hazırlamak üzere mahkeme heyetinden ek süre istedi. Mahkeme heyeti duruşmayı Zana'nın savunmasını yapması için ileri bir tarihe erteledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 18:05:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?