3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Zana ile ilgili gerekçeli karar

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılan kapatılan DEP'in eski Milletvekili Leyla Zana ile ilgili gerekçeli kararını tamamladı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 34 sayfalık gerekçeli kararda, terörün tanımı, terörizmin nedenleri, terörist faaliyetlerin nitelikleri, terör örgütü PKK'nın kuruluş ve yapısı ile bazı eylemleri geniş şekilde yer aldı. Kararda, terörün mevcut veya istismara açık bir zeminin olmadığı yerlerde yaşama imkanı bulamadığı kaydedilerek, "Dolayısıyla bir yerde yaygın olarak terör mevcut ise orada gerçekten bir şeylerin de yanlış gittiğini kabul ve tespit etmek gerekir. Sosyal yapının zayıf
düşmesi veya buna ait belirtileri taşıması terörün arz ettiği tehlike açısından önemlidir. Bir vücut ne kadar sağlıklı olursa, o kadar dirençli ve mikroplara karşı dayanıklılığı ve bağışıklılığı yüksek olur" denildi.

Olayın tamamen dış dinamiklere bağlanarak iç dinamiklerin göz ardı edilmemesi gerektiği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde çok sık telaffuz edilen dış güçler, yabancı mihraklar, düşman ülkeler gibi yaklaşımlar toplumda olumsuz etkilere neden olmakta, dış mihrakların olduğundan fazla güçlü olduğu düşüncesi oluşmaktadır. İç barışı ciddi bir şekilde tehdit eden bu durum karşısında dış güçlerin varlığına dayandırılan olaylar, kamuoyunu dış güçlere karşı daha etkili tavır alınması yönünde beklentilere itmektedir. Böyle bir yaklaşım devlet tarafından ortaya konmadığı taktirde de inandırıcılık ve otoriteye güven duygusu zayıflamakta, devletin güçsüz ve aciz kaldığı imajı uyanmaktadır. Teröristin hedef aldığı kitle bizim insanımız ve faaliyet gösterdiği yer bizim sınırlarımızın içi olduğuna göre, çözümü de büyük ölçüde aynı topraklar içerisinde aranacaktır."

Kararda, terör ve terör örgütlerinin övülmesinin düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtilerek, "Bu tarz hareketlerin suç olarak düzenlenmesi, hukuk devleti olma standardı yüksek olan birçok ülkenin ceza kanunlarında yer almaktadır. Hiçbir devlet bölünmez bütünlüğünü hedef alan terör örgütlerinin övülmesine seyirci kalamaz" görüşlerine yer verildi.

Terör örgütü PKK'nın bir kültürel etkinlik olması gereken Nevruz kutlamalarını örgütün propagandasına dönüştürmeye çalıştığı anlatılan kararda, bu tür gösterilerde terör örgütü lehine atılan sloganlar, açılan sözde bayraklar ve yapılan konuşmaların suç teşkil ettiği kaydedildi.

Kararda, sanık Leyla Zana'nın 2007'deki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmasında, terör örgütü elebaşını öven ifadeler kullandığı belirtilerek, "Terör örgütü elebaşını yüceltmek, terör örgütünün bugüne kadar gerçekleştirdiği ve halen de gerçekleştirmeye devam ettiği kanlı eylemler de dikkate alındığında, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan cümlelerdir. Sanığın sözlerinin, bir sorunun çözümünden ziyade sorunun kaynağı olan terörü özendirici nitelikte bulunduğu bu haliyle söylemin düşünceyi açıklama özgürlüğünün kanatları altına alınamayacağı kanaatine varılmıştır" denildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 14:43:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?