3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Zana'nın yargılanmasına başlandı

Kapatılan DEP'in eski Milletvekili Leyla Zana, İngiltere Parlamentosu'ndaki konuşması nedeniyle hakkında 5 yıl hapis istemiyle açılan davada yargılanmaya başladı. Zana, Kürtçe yaptığı konuşmasının yanlış çevrildiği iddia etti.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan duruşmada sanık Leyla Zana ve avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti iddianameyi okuyarak Zana'nın İngiliz Parlamentosu'nda, "Türkiye ve Kürtler ve Avrupa Birliği" konulu konuşmasında, "Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın görüş ve düşüncelerinin toplum içinde benimsenmesi ve yaygınlaşması amacıyla hareket ettiği" gerekçesiyle ''Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapsinin istendiğini belirtti. Mahkeme başkanı Zana'nın konuşmasında, iddianamede yer alan "1999 yılında Sayın Öcalan'ın başlattığı bir süreç vardı ve yeterince dikkate alınmadı. Öcalan'ın, İran, Suriye ve Türkiye'ye diyalog teklifinde bulunduğu büyük bir fırsattır. Türkiye'de baskıların kaynağı 12 Eylül sürecine dayanıyor" sözlerini hatırlattı.

Leyla Zana savunmasında, İngiltere Parlamentosu'nda yaptığı Kürtçe konuşmasının Türkçe'ye yanlış çevrildiğini ifade ederek suçlamaları kabul etmedi.

Sanık avukatları Meral Danış ve Fethi Gümüş, Zana'nın konuşmasına ilişkin CD'nin İngiltere'den istenmesi halinde gelmeyeceğini ayrıca iddianamede yer alan ifadelerin de suç teşkil etmediğini öne sürerek müvekkillerinin beraatini istedi.

Avukatlar ayrıca CD'nin gelmesi durumunda bilirkişi hukukçu olması gerektiğini katip ve gazetecilerin bilirkişiliğinin bu dosyada uzman olamayacağını kaydettiler. Avukatlar dava dosyasının, yurtdışı ve yurtiçinde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle Zana'nın 60 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren dava dosyasıyla birleştirilmesini talep ettiler.

Mahkeme heyeti, sanık Leyla Zana'nın konuşma kayıtlarının İngiltere Parlamentosu'ndan istenmesini ve dosya içerisindeki CD'nin bilirkişiye verilerek çözümünün yapılmasını kararlaştırarak duruşmayı 17 Şubat 2009 tarihine erteledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 15:18:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?