3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Hizbullah davasında gerekçeli karar

Diyarbakır'da terör örgütü Hizbullah adına 11 kişinin öldürülmesi eylemlerini gerçekleştirdikleri gerekçesiyle yargılanan 10 sanıkla ilgili gerekçeli karar tamamlandı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan gerekçeli kararda, terörün tanımı, terör örgütü Hizbullah'ın gelişimi ve örgüte karşı alınması gereken önlemlere yer verildi. Gerekçeli kararda, Türkiye'de çok sık telaffuz edilen dış güçler, yabancı mihraklar, düşman ülkeler gibi yaklaşımların toplumda olumsuz etkilere yol açtığı, bu şekliyle dış mihrakların olduğundan fazla güçlü olduğu düşüncesinin hakim olduğu kaydedildi.

Kararda, şu ifadelere yer verildi: ''İç barışı ciddi biçimde tehdit eden bu durum karşısında dış güçlerin varlığına dayandırılan olaylar, kamuoyunu dış güçlere karşı daha etkili tavır alınması yönünde beklentilere itmekte, böyle bir yaklaşım devlet tarafından ortaya konmadığı taktirde de inandırıcılık ve otoriteye güven duygusu zayıflamakta, devletin güçsüz ve aciz kaldığı imajı uyanmaktadır".

Terörün en önemli özelliğinin ''hedefini rastgele seçme'' ve ''kurban ayrımı gözetmeme'' olduğu belirtilen gerekçeli kararda, şöyle denildi: 'Terör, korkunun yayılmasına neden olur. Eğer herhangi birisini hedef alması için özel bir neden yoksa hiç kimse güvenlikte olmayacaktır. Potansiyel hedef kendisini korumak için hiçbir şey yapamaz. Çünkü terörist, kendi kurallarına göre yargılar ve kendi seçtiği yer ve zamanda harekete geçer. Bu da siyasal terör eylemlerinin önceden tahmin edilemeyeceğini ve keyfiliğini ortaya koyar. Terörün bütün biçimleri için geçerli olan diğer özellikleri ise acımasız, tahrip edici ve ahlak dışı olmasıdır. Terörist bizim insanımız, hedef aldığı kitle bizim insanımız ve faaliyet gösterdiği yer bizim sınırlarımızın içi olduğuna göre, çözümü de büyük ölçüde aynı topraklar içerisinde aranacaktır. Buradan, dış etkinin gözardı edilmesi anlamında bir sonuç çıkarılmamalıdır.''

Gerekçeli kararda, 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklarla ilgili bir süre önce verdiği karara da yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 17:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?