19
Mayıs
2024
Pazar
ÇINAR - DİYARBAKIR

Eğitim skandalı

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’ne bağlı Ovabağ Köyü’nde eğitim alanında yaşanan çarpıklık, tüm çıplaklığıyla sergileniyor.

120 haneli ve yaklaşık bin 500 nüfusa sahip Ovabağ Köyü’nde eğitim çağında olan 400 çocuktan 100’ü zor şartlar altında eğitim görüyor. 48 yıl önce birleştirilmiş ve tek sınıflık okulda, köy nüfusunun çoğalmasından dolayı, eğitim zor şartlar altında devam ediyor.

Okuma yazmayı öğrenebilmek için okulun tek odasında eğitim gören çocuklar, bir masada 5 kişi sıkışmış durumda. 1956 yılında 20 haneli iken yaptırılan okul, köyün 120 haneye ulaşması ile birlikte artık yükü kaldıramaz duruma geldi.

Atatürk büstünün dahi olmadığı okulda, tüm çocuklarının tek odalı sınıfta eğitim görmeye çalıştıklarını belirten köy sakinleri, "Okul o kadar yetersiz ki, bir sırada 6-7 çocuk birden eğitim görmeye çalışıyor. Sınıflarda yer olmamasından dolayı, çoğu aile çocuğunu okula gönderemiyor.

Ovabağ insanı eğitime Türkiye’de en önem veren köylerden biri. Ancak yaptığımız tüm başvurulara rağmen, okulumuz büyütülmedi. Bizim durumumuz ve okulumuzun durumu ortadadır. Bizim yeni bir okul yaptırma gücümüz olsaydı, zaten devletimize yük olmazdık" şeklinde konuştular.

Türkiye genelinde başlatılan "Haydi Kızlar Okula" kampanyasının kendileri için bir anlam ifade etmediğini belirten köy sakinleri, "Biz ne kız ne de erkek çocuklarımızı okula gönderiyoruz. Köyümüzde 400 çocuktan sadece 100’ü okulda eğitim görebiliyor.

O da zor şartlar altında. Çünkü bir sırada 5 bazen de 6 çocuk aynı anda eğitim görüyor. Yetkililerin bir an önce köyümüzdeki mevcut okulu büyütmelerini ve eğitim göremeyen 300 çocuğumuzun da eğitim görmesini istiyoruz" dediler

.
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 15:40:42
Güncelleme :23 Kasım 2005 Çarşamba 11:13:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?