28
Mayıs
2024
Salı
SİLVAN - DİYARBAKIR

dere ıslah edilecek

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi Belediyesi'nce hazırlanan dere ıslahı projesi öngörülen zaman zarfında tamamlandı.
Silvan Belediyesi Proje Ofisi tarafından hazırlanıp Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sosyal Riski Azaltma Projesi Proje Koordinasyon Birimi'ne sunulan "Dere Yatağının Islahı" adlı proje kabul edilmişti. Derenin ıslahı için başlatılan çalışmayla dere yatağının 668 metre uzunluğundaki bölümü, projede hedeflenmiş süre olan 2 ayda tamamlandı. Silvan Belediye Başkanı Fikret Kaya, belediyenin hizmet alanı içerisindeki Mescit ve Tekel Mahalleleri arasından geçen dere yatağının ıslahı için hazırlanan bu projeyle hastalıklardan arındırılmış temiz bir çevre oluşturulmasını amaçladıklarını söyledi. 2 ay önce çalışmalarına başlanan projenin hayata geçmesinde Kaymakam Veysel Beyru'nun katkılarının büyük olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Fikret Kaya, "Bu projeyle ilçede yayılan belediyeye işçi alındı yönündeki dedikodular, bu iyi niyetleri ve çalışmaları gölgede bıraktı" diye konuştu.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Belediye Fen İşleri Müdürü İbrahim Baykara, ilçenin ortasından geçen kanalizasyon sularının karıştığı derenin halk sağlığını ve çevre temizliğini tehdit ettiğini belirterek, "İlçemizde proje ve şartnamesine uygun olarak kanalizasyon şebekesi yapılmadı. Yetersiz, kırık ve eski olan kanalizasyon şebekesinin kolları, ilçenin ortasından geçen 3 dereye bağlanıyor ve bu atık sular açıktan akıyor. Özellikle, ilçenin güney kısmındaki bahçelerin büyük bir çoğunluğunun açıkta akan bu kanalizasyon sularıyla sulandığını ve bu durumun halk sağlığı üzerinde büyük tehlikeler oluşturduğunu yapılan çalışmalarda tespit ettik. Mescit ve Tekel mahalleleri arasından geçen ve kanalizasyon sularının da karıştığı dere yatağı aynı zamanda, Fevzi Çakmak İlköğretim ve Yatılı İlköğretim Bölge okullarının yakınında bulunuyor. Bu durum, hem halk sağlığını hem de çevre temizliğini tehdit ediyordu. Proje kapsamında 500 adet 600 (mm) müflü büz kullanılarak, 168 metre uzunluğunda da sandık kanal yapıldı ve böylece 668 metrelik alanda, açıktan akan dere sandık kanallarla kapatıldı" dedi.
Baykara, açıktan akan kanalizasyonların kapatılması projesinin hem halk ve çevre sağlığı açısından hem de projenin hayata geçirilmesi aşamasında 25 kişiye 2 ay süreyle iş istihdamı oluşturması açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, faydalı sonuçlar getiren dere ıslahı çalışmalarının 2 ay içerisinde tamamlandığını söyledi.
.
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2006 Pazartesi 15:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?