20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİLVAN - DİYARBAKIR

İçilen sularda yüzülüyordu

Güneydoğu'nun en büyük kentlerinden biri olan Diyarbakır'da içme suyu problemi halen devam ederken, vatandaşlar yaklaşık 2 bin 500 ailenin su ihtiyacını karşılayan gölette yüzerek serinliyor.

5 Ağustos 2007


Diyarbakır'ın Hazro, Silvan ve Bismil ilçelerine bağlı olan toplam 80 köyün içme suyu ihtiyacını karşılayan Hazro ilçesine bağlı Bayırdüzü mezrasından gelen kaynak suyunun olduğu gölette tam bir dram yaşanıyor. Diyarbakırlılar, göletin yaklaşık 5 bin kişinin su ihtiyacını karşılamasını bildiği halde suya girmeye devam ediyor. 80 yerleşim biriminin içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynak gölete gelen vatandaşlar ve otlatılmak için getirilen hayvanlar, ihtiyaçlarını göletin çevresinde bulunan kayaların altında gideriyor. Gölete gelen vatandaşlar, pislikleri kendileri toplarken haftada yaklaşık bin kişi yüzmek için gölete geliyor. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Köylere İçme Suyu Götürme Birlik Başkanı Fazıl Yazıcı, susuz olan Hazro, Silvan ve Bismil köylerinin madrup suyundan yararlandığını belirterek, "Vali, il özel idaresi, encümenler ve meclis üyelerinin katkılarıyla bu gölet yapıldı. Ama bu projenin bir eksiği vardır. İnsanlar bu yosun tutmuş sularda yüzüyor. Diğer yandan tuvaleti olmayan bir mıntıkada yüzmek için gelen insanların dışkıları vardır. Yaklaşık olarak 2 bin 500 ailenin su ihtiyacı buradan karşılanıyor. Çok insanımız bu sudan dolayı hastalanıyor. Biz de üzülüyoruz. Aşırı derecede olmasa bile hastalıklar had safhadadır. Birlik başkanı olarak bu suyun etrafının kapatılması yetkili mercilere baş vurmama rağmen hiç bir yanıt alamadım. Bu suyuh insanlara sağlıklı bir şekilde gitmesi gerekir" dedi.


Vatandaşlar ise göletin toplam 80 köye su veren bir yer olduğunu belirterek, "Göletin her tarafı pislik dolu. İnsanlar içinde yüzüyor. Hayvanlar gelip içinde yıkanıyor. İlerde salgın hastalığa sebep olabilecek bir durum ile karşı karşıyayız. Bu konuyu Valimiz ve Kaymakamlarımıza bildirmek istiyoruz. Bunun derhal bir çözüme kavuşturulması gerekir. Temiz bir şekilde yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 14:50:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?