24
Mayıs
2024
Cuma
SİLVAN - DİYARBAKIR

Koreli işadamları Silvan'da

Türkiye-Kore Dostluk ve İşbirliği Derneği Başkanı John Kim ile Koreli İş Adamları, Silvan Belediye Başkanı Fikret Kaya ve Kaymakam Veysel Beyru’yu makamlarında ziyaret etti. Dernek Başkanı Kim, ziyaretleri sırasında tarım ve hayvancılık konusunda yatırım yapmak ve bazı araştırmalarda bulunmak üzere Silvan’a geldiklerini belirtti.

Türkiye - Kore Dostluk ve İşbirliği Derneği Başkanı John Kim ve Koreli İş Adamları’ndan oluşan heyet, Belediye Başkanı Fikret Kaya’yı ziyaretlerinde, yapmayı düşündükleri yatırımlardan söz ederek, bu konuda kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Dernek Başkanı John Kim, Diyarbakır bölgesinin patates konusunda dünya pazarına açılacağına inandıklarını belirterek, "Önemli olan bir adım atmaktır. Biz de bu adımı Silvan’da atmak istiyoruz" dedi.

Başkan Kim, Türkiye’de üretilen patateslerin sağlıksız olduğunu belirterek, "Avrupa’dan buraya hastalıklı patates tohumları ithal edildiği için Avrupa, Türkiye’den patates talebinde bulunmuyor. Çünkü Türkiye’ye gönderdiği tohumlar hastalıklı" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Fikret Kaya ise, geçtiğimiz günlerde belediye tarafından organize edilen kalkınma toplantısının, yabancı yatırımcıların gelmesiyle meyve vermeye başladığını söyledi. Başkan Kaya, tarım ve hayvancılık konusunda yapılacak her türlü girişime destek vereceklerini belirterek, "Bölgemizde patates yetiştirilmediği için çiftçilerimiz bu konuda hiçbir bilgiye sahip değiller. Çoğu bölgelerde ekicilerin patateslerinin çöpe atıldığı görülmektedir. Ancak topraklarımız sağlıklı ve verimli topraklardır. Bu konuda eğitici ve bilgilendirme çalışmaları yapılırsa, elbette ki verim de alınacaktır. Silvan bölgemizde 88 bin hektarlık ekilebilen tarla bulunmaktadır. Buradaki potansiyel teknolojiyle buluşursa, dünya piyasasına daha rahat açılacağı" dedi.

Tarımsal alanda bazı yatırımlar yapmak için girişimlere başladıklarını belirten Silvanlı İş Adamı Serdar Cengiz de, Koreli iş adamları tarafından getirilen 1,5 tonluk patates tohumununun, 15 dönüm arazide yapılacak ilk uygulamayla verim alınması durumunda patatesin tütüne alternatif olacağını söyledi. İş adamı Cengiz, tütüne alternatif olarak bölge çiftçisine patatesi önereceklerini kaydetti.

Beş kişilik Kore Heyeti daha sonra Kaymakam Veysel Beyru’yu makamında ziyaret etti. Heyet, yaptıkları araştırmalarda bölgenin topraklarının patates için elverişli olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Deneme amaçlı yapılacak üretimler için ancak 3 ay sonra sonuç alacaklarını belirten Dernek Başkanı John Kim, "Türkiye tarım ülkesidir. Türkiye’nin tarım ürünlerini ithal etmesi yakışık almaz. Sizde toprak var, bizde ise teknoloji var. Potansiyel ve teknolojiyi birleştirmek lazım" dedi.

Kaymakam Beyru ise, heyetin bölgeye ve Silvan’a yatırım yapmayı düşünmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, Türkiye’nin tarım alanındaki potansiyelini yükseltmek için çok çalışmaları gerektiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 16:37:47
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 16:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?