18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİLVAN - DİYARBAKIR

Murat Şenlikleri sona erdi

Silvan'a bağlı Kumgölü Köyü Susamış mezrasında yapılan ’Murat Şenlikleri’ sona erdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi il, ilçe ve köylerinden binlerce kişinin katılımıyla 3 gün 3 gece süren Murat Şenlikleri’nde Murat Ovası, kurulan çadırlar ile adeta bir ’çadır kent’ görünümüne büründü.

Güneydoğu’da her yıl mart ayının sonlarında yapılan Murat Şenlikleri’nde defler eşliğinde zikir yapıldı, dualar edildi. Şenliklerin sona erdiği kına gecesinde ise genç kızlar ve erkekler, ellerine kına yakarak, ağaçlara bağladıkları bezlerle dileklerinin kabul olması için dua etti.

Şenliklere katılan Nezir Korkutan (59) adlı vatandaş, İslam ordusunun genç komutanlarından Muaz bin Cebel’in şehit edilmesi üzerine, her yıl mart ayının sonlarında Murat Şenlikleri düzenlendiğini söyledi. Korkutan, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çeşitli il, ilçe ve köylerinden gelen binlerce kişinin katılımıyla kurulan çadırlar, burayı bir kent görünümüne bürüdü. Burada zikirler edilerek, adeta düğün havasında geçen şenlikler yapılmaktadır.

Genç kızlar ve delikanlılar, en güzel giysilerini giyerler. Defler eşliğinde yöre oyunları oynanır, türküler söylenir, evlenme çağındaki delikanlılar ve genç kızlar, kendilerine uygun bir eş bulmanın çabasını gösterir. Defler eşliğinde dualar edilerek, kadınlarımız ve gençlerimiz dilek ağacına dileklerinin kabulü için bezler bağlar. Açık havada satılan çeşitli eşyalar, burayı adeta panayıra çevirir" dedi.

Şenliklere çocukluğundan beri katılan Can Sola (45) adlı vatandaş ise, "Her yıl şenliklere katılıyorum. Burada ibadetler yapılarak, yaşlı ve gençler tarafından zikrediliyor. Bu gece, kına gecesi; binlerce insan buraya akın ediyor. İstanbul, Batman, Van, Muş, Adana, Diyarbakır ve çevre ilçelerden insanlar gelerek, Murat Şenlikleri’ne katılıyorlar" diye konuştu.

Öte yandan şenliklere katılan vatandaşlar; camii, su, elektrik ve yol sorunu için yetkililere seslenerek, "Burası büyük bir ibadet yeridir. Bu sorunların giderilmesi için yardım istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2005 Çarşamba 13:54:52
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 14:26:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dewran amedi IP: 83.78.39.xxx Tarih : 21.04.2005 23:14:39
murat senligin icin ben bir soru sormak istedim O murat senligi icin turkiyenin bir cok yerlerinde gelen olur ve ben de her sene oraya gidiyordum ama benin bildigim kadarila o murat isim yoktu ve ben iki senedir isvicrede kaliyorum bu iki sene icinde turkiye demokrasi mi eti O gercek isimini degistirmis benin bildigim kadariyla oranin isimi hêvdê adarê yidi siz niye onun gercek isimin yaz miyorsunuz. ve orya gidenlerde bir coku sadece sadece newrozu kutlamak icin gidiyorlar ama ama oranin gercek ismi hêvdê adarê yidi.