19
Mayıs
2024
Pazar
SİLVAN - DİYARBAKIR

Silvanlı şehit kızı vatandaşlık istiyor

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 1 çocuk ve 9 torun sahibi 70 yaşındaki Mühsine Yokuş, nüfus kütüğüne kaydı yapılmadığı için Hacca gidemediğini belirterek, "Yetkililerden nüfus cüzdanı verilmesini istiyorum" dedi.
Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde Cami Mahallesi Ceylan Sokak'ta 13 numaralı evinde ikamet eden 1 çocuk ve 9 torun sahibi Mühsine Yokuş, nüfus kütüğünde kaydı olmamasının sıkıntısını yaşıyor. Mühsine Nine, nüfus cüzdanı olmadığı için Hacca gidemiyor. Muhsine Yokuş'un torunu Mehmet Yokuş, "Ninem daha küçükken 2. Dünya Savaşı sırasında, babası askere gitmiş. Fakat bir daha geri dönmemiş ve bize şehit olduğunu söylediler. Babası olmadığı için kimliğini çıkartamamışlar. Kimliği olmadığı için resmi nikah kıyamadı. Bu nedenle babam da amcasının üzerine kayıtlı. Ninem herkes gibi dini vecibelerini yerine getirmek amacıyla hacı olmak istiyor. Fakat kimliği olmadığı için pasaport alamıyor" dedi.
Kimliği olmadığı için birçok zorluk yaşadığını belirten yaşlı kadın ise, "Kırk yıldır nüfus kaydımı yapmak için mücadele ediyorum. 70 yaşındayım ve nüfus cüzdanım olmadığı için seçimlerde oy kullanmadım. Kimlik çıkartmak için Nüfus Müdürlüğü'ne gittiğimde babam ve annem olmadığı için beni nüfusa kayıt yapamayacaklarını söylediler. Defalarca Kulp ve Silvan Nüfus Müdürlükleri'ne başvurdum. Ancak bir sonuç alamadım. Çocuklarımın ve torunlarımın nüfus cüzdanı var. Ama benim yok" diye konuştu.
Nüfus Müdürlüğü'nden bir sonuç alamayınca Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ne başvurduğunu kaydeden Muhsine Yokuş, Diyarbakır Valiliği'ne başvurmasının istendiğini, bu nedenle Silvan Kaymakamlığı'na müracaat edeceğini söyledi. Muhsine Nine her gün Allah'a yalvarıp dua ettiğini belirterek, "Nüfus cüzdanına kavuşmak istiyorum. Ben Türkiye'de doğdum ve Türküm. Yetkililerden nüfus cüzdanı verilmesini istiyorum" şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR - İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2004 Pazar 16:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?