24
Mayıs
2024
Cuma
ARABAN - GAZİANTEP

Süne ile biyolojik mücadele

ARABAN OVASI'NDA SÜNE İLE BİYOLOJİK MÜCADELE

Gaziantep'in Araban ilçesinde, süne ile biyolojik mücadele başlatıldı.

Araban İlçe Tarım Müdürü Kadir Sarıkaya, sünenin hububatın en önemli zararlısı olduğunu belirterek, "Süne, hububatın başaklanmadan sonraki süt olum döneminde danelerin özünü emerek protein yapısını bozmak sureti ile teknolojik özelliğini bozmakta, ağırlık kaybına neden olmaktadır. Dolayısı ile ticari değerini önemli ölçüde düşürmektedir. Mücadele yapılmadığı zaman danelerde yüzde 70'lere varan oranlarda zarar yapmaktadır" dedi.

İlçe Tarım Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar sonunda elde edilen verileri değerlendirerek ilaçla mücadele yapılacak ve yapılmayacak alanları tespit ettiklerini kaydeden Sarıkaya, şunları söyledi:

"Araban ilçesinde ilk defa 2005 yılında süne ile biyolojik mücadeleye başlandı. Biyolojik mücadelenin önemi, doğada var olan faydalı böceğe destek amacıyla araziye böcek salımının yapılmasıdır. Adana Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce laboratuar ortamında ergin sünelerden elde edilen yumurtalar parazitlenerek paketlenip il ve ilçe müdürlüklerine gönderilip hububat ekili alanlara salınmaktadır. 2010 yılında Araban ilçesi Muratlı, Gelinbuğday, Dağdancık, Körhacıobası ve Altınpınar köylerinde böcek

salımı yapıldı. Bu uygulamanın başarıya ulaşabilmesi için sünede ergin mücadelesinin bırakılması gerekmektedir. Ayrıca sahada çalışan teknik elemanlarla çiftçilerin işbirliği içerisinde hareket etmeleri gerekmektedir. Faydalı böceğin barınması ve kışlaması için gereli olan ağaç dikiminin yapılması ağaçlandırmaya önem verilmesi gerekmektedir."

ARABAN OVASI'NDA SÜNE İLE BİYOLOJİK MÜCADELE
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 14:48:05
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 15:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
a.günes IP: 78.54.121.xxx Tarih : 23.04.2010 21:15:35

ilk önce sevgili mahmut bazlamayi arabanlilara bu haberleri ulastirdigi icin ve de sayin tatim ilce müdürümüz kadir sarikayaya tesekkürler ediyoruz.sayin müdürümüzün bir gayret icinde ve cabasinda oldugunu görüyoruz.ilcemiz tarimina insanlarina dolaysi ilede arabanlilarin mutluluguna katgi saglamaya calismaktadir.