25
Mayıs
2024
Cumartesi
ARABAN - GAZİANTEP

Yılın ilk pamuk hasadı yapıldı

ARABAN OVASI'NDA YILIN İLK PAMUK HASADI YAPILDI

Gaziantep'in Araban ilçesinde yılın ilk pamuk hasadı yapıldı.

Maliyeti karşılamadığı için pamuk ekimini bıraktıklarını belirten çiftçiler, geçen yıl en az pamuk ekimini 9 bin dönüm olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Pamuk fiyatındaki artış nedeniyle bu yılki pamuk ekiminin 27 bin dönüme yükseldiğini belirten çiftçiler, ilk hasatta dönüme 500 kilogram verim alındığını ifade etti.

İlk hasadın alımının yapıldığı Ömeroğlu Çırçır ve Presse Fabrikası'nda randıman tespitinde en yüksek kalite olan 42 randıman alındığı ifade edildi.

Araban ovasında yılın ilk pamuk hasadını alan Körhacıobası köyünün pamuk çiftçilerinden Hacı Küreyş Demir, fiyatların bu yıl iyi olduğunu kaydederek, "Yıllardır fiyat düşüklüğü sebebiyle pamuk maliyetini bile karşılamıyordu. Pamuk, çiftçisine uzun yıllardan beri zarar ettirdiği için pamuk ekmeme kararı almıştık. Pamuğun kilosunun 1,25- 1,40 arası olduğunu öğrenince yüzümüz güldü" dedi.

Pamuğun kilo fiyatının bu şekilde devam ederse en yüksek fiyattan satış yapacaklarını belirten Demir, "Pamuk 42 randıman verdi. Araban ovasında yetişen pamuğun dönüme verim yüksekliği ve randıman yüksekliğinden de fiyatından da memnunuz" diye konuştu.

Araban Ömeroğlu Çırçır ve Presse Fabrikası sahibi Ali Ömeroğlu da, "Pamuk hasadındaki yüksek verim, kalite, 42 randıman ve fiyat yüksekliği bu yıl pamuk çiftçisinin yüzünü güldürüyor. Ömeroğlu Çırçır ve Presse Fabrikası olarak gelenek haline getirdiğimiz, yılın ilk pamuk hasadını yapan çiftçiye 1 adet tüm altın ödülünü verdik" şeklinde konuştu.

Geçmiş yıllarda pamuğun para etmediğini belirten Araban İlçe Tarım Müdürü Kadir Sarıkaya da, "Pamuk ekimini bıraktıklarını söyleyen çiftçilerimiz, geçen yıl pamuk fiyatlarında yükselme yaşanması nedeniyle pamuk ekimini bu yıl yaklaşık 27 bin dönüm olarak gerçekleştirdi. Bu günkü pamuk fiyatı çiftçilerinin yüzünü güldürecek. Eğer pamuk fiyatı bu günkü fiyatta kalırsa Araban ovasında geçmiş yıllarda olduğu gibi pamuk ekimi artacaktır ve çiftçimiz yeniden para kazanmaya başlayacaktır" ifadelerini kullandı.

 

ARABAN OVASI'NDA YILIN İLK PAMUK HASADI YAPILDI
ARABAN OVASI'NDA YILIN İLK PAMUK HASADI YAPILDI
ARABAN OVASI'NDA YILIN İLK PAMUK HASADI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2010 Salı 11:14:04
Güncelleme :24 Ağustos 2010 Salı 20:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rüzgar IP: 88.230.242.xxx Tarih : 26.08.2010 04:32:30

sayın ömer oglu kendi malı olunca pamuka nasıl sarılmış ne olur araban belediye başkanına sürtüşecegine araban halkıyla urguşacağına arabanada bir el at yada bu ilçe başkanlığını bırakta arabana hizmet gelsin