19
Mayıs
2024
Pazar
İSLAHİYE - GAZİANTEP

Kan ver hayat kurtar

İSLAHİYELİLER KAN BAĞIŞINDA BULUNMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde vatandaşlar kan bağışında bulundu.

Basın mensuplarına bir açıklamada bulanan Dr. Zeynep Erdem, kan bağışının önemine değinerek bir ünite kan ile 3 hastaya yardımcı olunduğunu belirtti. Dr. Erdem ülkemizdeki kan bağışının mevcut ihtiyacın ancak yüzde 35'ni karşılayacak kadar bağış yapıldığını belirterek kendilerini İslahiye'de gerekli olanakları sağlayan öncelikle İlçe Kaymakamı Resul Kır, Belediye Başkanı Malike Uludağ ve diğer yetkililere teşekkür etti.

Erdem kan bağışında doğru bilenen birçok yanlışın kan bağışının önüne geçildiğini ifade ederek şöyle konuştu;

"Her sağlıklı vatandaş yılda bir kez kan bağışında bulunursa Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacı karşılanmış olur. Ancak yapılan bağışlar ihtiyacın yüzde 35'si karşılıyor. Bir ünite kan 3 hastada kullanılıyor. Sağlıklı bir vatandaş 3 ayda bir kan verebilir. Kan bağışı sırasında hiçbir hastalığın bulaşma riski yok. Kişiye özel steril aletlerle kan alma işlemi yapılmaktadır. Ancak her vatandaş kan bağışı yapamıyor"

Her kan grubunun kendi içerisinde kan verebildiğinin altını çizen Dr. Erdem "Birinci dereceden akrabalar birbirine kan veremez. Bunun yanında her kan grubu kendi grubu içerisinde kan verebilir. Kalp, Şeker, Astım, kanser hastaları ve kanser hastalığı geçirmiş olan bireyler, sara hastası veya sara hastalığı geçirmiş olanlar kan bağışında bulunamazlar. Kan bağışı yapacak bir vatandaşın son bir hafta içerisinde grip ve nezle olmamış, son 24 saat içinde alkol almamış, son 3 gün içine antibiyotik ve sinir ilacı almamış olması gerekiyor" diye konuştu.

İSLAHİYELİLER KAN BAĞIŞINDA BULUNMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ
İSLAHİYELİLER KAN BAĞIŞINDA BULUNMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 13:06:01
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 16:46:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?