19
Mayıs
2024
Pazar
NİZİP - GAZİANTEP

Dernek pikniği

Gaziantep'in Nizip ilçesi Adaklı köyünden İstanbul'a gelerek baklavayı sevdiren ustaların 3 yıl önce kurdukları Adaklı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri piknikte buluştu.

Dernek üyeleri geleneksel piknik şöleninde bir araya gelip halay çekip mangal keyfi yaptılar. Şölene katılan Türk Halk Müziği sanatçıları şölene katılanları coşturdular. Bu yıl 3.’sünü düzenledikleri geleneksel piknik şenliklerine yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Davul zurna eşliğinde halay çeken Adaklı köylüleri yıllardır görmedikleri hemşehrileriyle hasret giderip Gaziantep yöresine ait acılı kebaplar yapıp mangal keyfi yaşadılar. Kendi imalathanelerinde yaptıkları baklavaları tepsi tepsi getirip bir birlerine ikram ettiler.

Adaklı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin piknik şölenine katılan Türk Halk Müziği sanatçılarından Mehmet Yakar, Şahap Akagün ve Ahmet Satılmış, söyledikleri bir birinden güzel türkülerle şölene katılanları coşturup birlikte halay çektiler. Adaklı köylüleri davul zurna eşliğinde halay çekerken bir taraftan da mangal keyfi yaptılar. Etkinlik çerçevesinde hediye çekilişlerinin yanı sıra kaşıkta yumurta taşıma yarışması da yapıldı.

Şölende bir konuşma yapan Dernek Başkanı Mehmet Aztekin, "Yıllar önce köyümüzden çıkıp gurbetlik hasreti çeken hemşehrilerimizi kültürel ve eğitim dayanışması çatısı altında bir araya getirdik. Amacımız hiçbir siyasi görüş gözetmeden herkesi kucaklamaktır. Bizim siyasetle işimiz yok, sadece sevgi ve gönül bağı olan hemşehrilerimizi bir çatı altında toplayıp sevincimizi ve hüznümüzü paylaşıp bir güç oluşturmak amacındayız" dedi.

Yaklaşık 50 yıl önce Gaziantep'te baklavacı kalfası olarak çalışan Mehmet Yıldırım'ın İstanbul'a gelerek küçük bir baklavacı dükkanı açmasından sonra köyde ilkokulu bitiren gençler, taşı toprağı altın sandıkları İstanbul'a çalışmak için geldiler. Çırak olarak başlayıp birer usta haline gelen baklavacı ustalarının sayıları her geçen gün artarak 500'ü buldu. Sadece İstanbul'da günlük 30 ton baklava üretir hale geldiler. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük illerin yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerine baklavacı imalathaneleri açan bu ustalar damak tadı olan baklavayı da Türkiye'ye sevdirdiler.

Her geçen gün sayıları artan baklavacılar 3 yıl önce Mehmet Aztekin önderliğinde İstanbul'da bir araya gelerek sosyal bir dernek kurmaya karar verdiler. Adaklı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni kurmaya karar verip aynı zamanda bir ilki gerçekleştirerek, ilk kez bir köy derneğini kurmuş oldular. Üye sayısı bine yaklaşan dernek üyeleri kültürel ve eğitim faaliyetlerini geliştirmek için 3 yıldan bu yana Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek İstanbul'da Fatih Çeşmesi mesire alanında buluşuyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 15:28:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adem kılınç IP: 81.136.186.xxx Tarih : 6.10.2009 21:39:41

yıllar oldu kendi akrabalarımı doslarımı gömeyeli teşekürler beni mutlu ettiginiz için hemşerilerim işallah orda olursam bende katılırım sizlere benim hemşerilerim böyle olmalı hep birbirlerine tukkun olmalı tekrar tekrar teşekürler sizlere dernegimize başarılar