19
Mayıs
2024
Pazar
NİZİP - GAZİANTEP

Gaziantep: Zeugma kurtuluyor

Vali Bilgin ve diğer protokol üyeleri, Antik Zeugma Kenti’ndeki kazı alanında sembolik kazı yaparak kurtarma kazılarını başlattı.


Vali Lütfullah Bilgin, kazı alanında düzenlenen törende, antik kentte geçen yıl sembolik olarak başlatılan kazı çalışmaları sırasında kazmanın vurulduğu yerden yeni bir mozaik daha çıkarıldığını belirterek, "Yapılan kazılarda çok değerli mozaikler, villa kalıntıları ve taşınabilir kıymetli eserler ortaya çıkarıldı. Antik kentte geçen yıl Özel İdare Müdürlüğü’nün tahsis ettiği kaynakla yürütülen kazılarda, Ayvaz Tepesi’nin eteğindeki Dianysos Villası’nın tamamı ve Danae Villası’nın bir bölümü gün ışığına çıkarıldı. Bu yılki kurtarma kazılarında da Danae Villası’nın çevresinde kazı çalışmaları yapılacak" dedi.

Zeugma’da yürütülen kurtarma kazılarında ortaya çıkarılacak eserlerin, yerinde sergileneceğini kaydeden Bilgin, "Restorasyon işlemlerinin konunun uzmanı bir bilim heyetinin kontrolünde yapılmasının uygun olacağını dikkate aldık ve bu projenin hazırlanması için Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile gerekli yazışmaları yaptık. Üniversitelerden gelecek teklifler değerlendirildikten sonra restorasyon çalışmalarına başlanacak. Restorasyon için ihtiyaç duyulacak kaynak, İl Özel İdare Müdürlüğü Bütçesi’nden karşılanacak" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür ve turizm alanında kullanılmak üzere Gaziantep Valiliği’ne 500 milyar lira ödenek gönderdiğini ifade eden Bilgin, bu ödeneğin 300 milyar lirasıyla Zeugma’ya giden karayolunun 9 kilometrelik bölümünün ikinci kat asfaltını yaptıracaklarını bildirdi. Bilgin, ödenekten arta kalan 200 milyar liranın da kültürel altyapı çalışmalarına harcanacağını belirterek, "Baraj gölü üzerinden Rumkale ile Zeugma arasında ulaşımı sağlamak amacıyla 25-30 yolcu kapasiteli bir tekne satın alacağız" şeklinde konuştu.
Vali Bilgin ve beraberindekiler daha sonra Antik Zeugma Kenti’nde çıkarılan mozaikleri yerinde inceledi.

iha-g.antep
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2004 Salı 12:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?