19
Mayıs
2024
Pazar
NİZİP - GAZİANTEP

Nizipli sabuncular erimeye başladı

AIDS virüsü dahil bir çok mikrobu öldürme gücüne sahip olduğu ispatlanan sabunun ülkemizde kullanımı gittikçe azalıyor. 1960’lı yıllarda Türkiye’deki sabun üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştiren Nizip’te, bu rakam yüzde 4’lere düştü. Bir zamanlar Türkiye’nin sabun ticaretini elinde bulunduran Gaziantep’in Nizip İlçesi’ndeki sabun sanayii, gelişen teknolojiye ayak uyduramadı. Deterjan sanayiinin gelişmesi ile sabuna olan ilgi azaldı.

1960’lı yıllardan sonra sabun sanayiinde ciddi bir çöküş başladı. 1980’li yıllarda 70, 1990 yılında 79 sabun işletmesi bulunan Nizip’te, bu rakam 2000 yılında 45 işletmeye kadar düştü. 2004 yılında ise sabun işletmelerinin sayısı Nizip’te 34’e kadar geriledi. Sabun sanayiinin yerine deterjan sanayiinin gelişimi, fabrikaların bir bir kapanmalarına sebep oldu.

Çiçek Kimya-Sabun Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Çiçektaş, gelişen teknoloji karşısında ayakta durmaya çalıştıklarını belirterek, deterjan tüketiminin artması sebebiyle sabun sanayiinin bir çöküş içinde olduğunu kaydetti. Çiçektaş, "Gelişen teknoloji ile deterjan sanayi sabunculuğu yok etmiş durumdadır. Sabun her ne kadar bir çok mikrobu öldürüyorsa da sektördeki payı her geçen gün azalıyor. Sabuna, Ticaret Odası’nın bir kalite standardı getirmesi gerekir. Bir zamanlar sabun sanayiinde Türkiye’de söz sahibi olan Nizip, bugünlerde pazar payını elinden kaçırmış durumda" dedi.

Sabun sanayiinin pazar ağını geliştirmesi için kaliteli ürünler yapması gerektiğini dile getiren Çiçektaş, "Kaliteli ürün yapabilirsek pazar payını tekrar ele alabiliriz. Sabun firmaları kooperatifleşmeye gitmelidir. Sabuna öncelikle kalite standardı getirmeliyiz. Kalitesiz ürün yapıldığından dolayı ihracat durma aşamasına gelmiştir. Şu an Nizip sabun sanayii sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ürününü pazarlayabiliyor" diye konuştu.

iha-nizip
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2004 Cumartesi 14:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?