18
Mayıs
2024
Cumartesi
ELBEYLİ - KİLİS

27 yıl sonra start alacak

Elbeyli İlçesi’nde, Suriye sınırına sıfır noktada bulunan ve 27 yıldır kapalı olan Çobanbey Tren İstasyonu’nun yeniden açılması için çalışma başlatıldı.

Kilis Valiliği tarafından hazırlanan projenin değerlendirilmesi amacıyla Kilis’e gelerek incelemelerde bulunan Devlet Demir Yolları Adana 5. Bölge Müdürü Yaşar Tatlısu, Çobanbey Tren İstasyonu’nun açılması için fizibilite çalışmaları yaptıklarını ve hazırlanan raporun Kilis açısından olumlu olduğunu söyledi.

Vali Aslan Kütükçü ise, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Suriye Ulaştırma Bakanı Makram Obeid arasında bir süre önce imzalanan anlaşmayla, eski Hicaz Demiryolu güzergahının yeniden faaliyete geçirileceğini ifade ederek, "8 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan protokole göre, 1980 yılından bu yana aktif olmayan güzergah yeniden düzenleniyor. Mevcut demiryolunun rehabilitasyonunu ve ilave olarak yeni istasyonların da açılmasını öngören anlaşma ile hayata geçirilecek olan demiryolu, Türkiye’nin Ortadoğu ile ulaşımını güçlendirecek. Demiryolunun, Çukurova ve GAP Bölgesi’ndeki tarımsal ve sanayi ürünlerinin ihracını da artırması beklenirken, her yıl karayolu ile Suriye’ye giden 300 bin İranlı için de daha güvenli bir alternatif ulaşım imkanı sağlayacak. Suriye’den İran’a ve Türki Cumhuriyetlere gitmek isteyen kişiler de güvenli olan bu yolu tercih edeceklerdir" diye konuştu.

Çobanbey güzergahının 27 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçecek olmasının Kilisliler’i heyecanlandırdığını dile getiren Kütükçü, "Şam-Tahran tren seferlerinin de Çobanbey üzerinden gerçekleşmesi için görüşmeler devam ediyor. Çobanbey Tren İstasyonu aynı zamanda sınır kapısı işlevi görecektir. GAP Bölgesi’nde üretilen ürünler, Çobanbey Tren İstasyonu üzerinden gönderilecektir" şeklinde konuştu.

Suriye’nin Meydan-ı Ekber Tren İstasyonu ile Çobanbey Tren İstasyonu’nun birbirine bağlanacağını kaydeden Aslan Kütükçü, "Kilis, Sınır Ticaret Merkezi kurulacak iller arasında yer almaktadır. İlimizin gerek bölgesel potansiyeli gerekse konumu itibarı ile GAP Bölgesi’nde üretilen ürünlerin Ortadoğu’ya ihraç edilmesinde demiryollarının ekonomik bakımından son derece önemli şartlara sahip olduğu görülmektedir" dedi.

Kilis-İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 12:44:37
Güncelleme :13 Kasım 2005 Pazar 15:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?