19
Mayıs
2024
Pazar
ELBEYLİ - KİLİS

Kilis: Sınırda bayramlaşma izdihamı

Kurban Bayramı'nı Türkiye'deki akrabaları ile geçirebilmek için başvuran 13 bini aşkın Suriye vatandaşı, Suriye'nin Esseleme Sınır Kapısı'nda kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Suriyeliler'in birçoğu ezilme tehlikesi atlatırken, izdihamı önlemekte zorlanan Suriye güvenlik güçleri cop kullandı.
Türkiye ve Suriye arasında yapılan protokolün ardından Kilis'te 8.'si yapılan sınırda bayramlaşma merasimine Suriye vatandaşları büyük ilgi gösterdi. Türkiye'de 48 saatlik yatılı bayramlaşma fırsatından yararlanmak isteyen 13 bin 575 Suriye vatandaşı, geçiş için başvuruda bulundu. Bu rakamın bugüne kadar yapılan en büyük katılım olduğu bildirildi.
Suriyeli yetkililer, yüksek başvuruyu dikkate alarak izdihamı önlemek için giriş kartı olanları gruplar halinde Türk tarafına sevk etmek istedi. Ancak, başvuruda bulunanların tamamına yakını bir anda Esseleme Sınır Kapısı'na yığılınca kargaşa ve izdiham yaşandı. Türk tarafına geçebilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren sınır kapısına akın eden binlerce Suriyeli için oluşturulan 6 ayrı güvenlik ve kontrol noktası da kuyruk ve izdihamın artmasına sebep oldu. Yaşanan izdihamda birçok Suriyeli yere düşerek ezilme tehlikesi atlatırken, birçoğu da fenalık geçirdi. Duruma copla müdahale eden Suriye güvenlik güçleri, kendi vatandaşları tarafından protesto edildi. Bu arada, yere düşerek ezilen bir çocuk, ambulansta tedavi altına alındı.
Suriyeli akrabaları ile buluşmak için Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen Türkler de uzun araç kuyrukları oluşturdu. Yaşanan kargaşa ve kalabalığı kontrol altına alabilmek için Türk güvenlik güçleri yoğun çaba harcarken sınıra takviye birlikler sevk edildi.
Öncüpınar Mülki İdare Amiri Mustafa Yel, izdihamın önlenmesi için büyük çaba sarf etti. Suriyelilerle görüşerek geçişi hızlandırmak isteyen Mustafa Yel'in girişimi sonuç vermedi.
Türk tarafına yatılı bayramlaşmaya gelen Suriyeliler'in yanında limon tuzu, çay, şeker ve temel gıda maddeleri getirdikleri görüldü.
Kontrol noktasını geçen Suriyeliler, Kilis Valiliği tarafından tahsis edilen 16 ayrı otobüsle alınarak akrabalarının yanlarına taşındı. Türkiye tarafında 3 ambulans ve sağlık ekibi de hazır bekletildi.
Bu arada, sınırda bayramlaşma coşkusu pek çok yabancı basın mensubu tarafından da ilgiyle takip edildi.
MEHMET ALİ DAĞ - KİLİS (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2004 Pazartesi 18:32:14
Güncelleme :16 Mart 2004 Salı 03:49:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?