16
Mayıs
2024
Perşembe
POLATELİ - KİLİS

Polateli sağlıklı suya kavuştu

Polateli ilçesinin Hayat Su tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesi kapsamında sağlıklı suya kavuştuğu belirtildi.

Hayat Su, sosyal sorumluluk projesi kapsamında sağlıklı su sorunu olan ilçelere ve köylere su altyapısı götürüyor. Hayat Su ve GAP İdaresi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Su Hayat'tır' isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında bu yıl Kilis'e bağlı Polateli ilçesinin sağlıklı olmayan su şebekesinin altyapısının yenilendiği açıklandı.

Konuyla ilgili olarak Gaziantep Tuğcan Otel'de bir basın toplantısı düzenlendi. Hayat Su Genel Müdür Yardımcısı Ender Buruk, su sorunu yaşayan ilçe ve köylere ihtiyaç duydukları altyapıyı sunmak üzere önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını belirtti. Proje kapsamında ilk olarak, GAP İdaresi'nin yönlendirmesiyle belirlenen, Türkiye'nin en küçük ilçelerinden Polateli'nde su şebekesi yenilendiklerini ifade eden Buruk, "Polateli'nde proje hayata geçirilmeden önce eskimiş, su kaçakları olan borular, ve yıpranmış depolar nedeniyle şehir şebeke suyundan sağlıklı su elde edilmesi mümkün değildi. 'Su Hayattır Projesi' sonunda Polateli'nde yaşayan bin 60 kişilik nüfus sağlıklı suya kavuştu" dedi.

Türkiye'de yüzde 7 gibi bir oranın sağlıklı suya kavuşamadığını ifade eden Buruk, insanların sağlıklı suya kavuşmalarını sağlayacak projelerinin önemine dikkat çekti. Suyun insan sağlığı üzerindeki etkisine de değinen Buruk şunları söyledi: "İnsan vücudunda yüzde 2 gibi bir su kaybı bile performansın düşmesine neden oluyor. Kaldı ki insan vücudunun yüzde 70'i sudan oluşuyor. Her 6 haftada bir de insan vücudu bünyesindeki suyu değiştiriyor. İşte değiştirilen bu suyun sağlıklı bir su olması, insan sağlığı için son derece önemli. Bu suyun kaliteli olması gerekir. Mineralizasyonu çok önemlidir."

Türkiye'de 2006 yılında kişi başı ambalajlı su tüketiminin yılda 91 litre olduğunu belirten Buruk; 2007 yılında ise bu oranın 99-100 litre civarında olacağını söyledi.

Buruk, Fransa'da yıllık kişi başı su tüketimin 142 litre, İtalya'da 176 litre, İspanya'da 143 litre olduğunu belirterek Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin artma potansiyelinin bulunduğunu ifade etti.

2006 yılında Hayat Su'yun yüzde 33 oranında bir büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Buruk, "Pet su, pazarı mevsimlerden etkilenen bir sektör olup yaz aylarında toplam yıllık satışın yaklaşık yüzde 45'i gerçekleşmektedir. Temmuz - ağustos gibi yaz aylarında, aralık - acak gibi kış aylarına göre satışlar yüzde 80 artmaktadır. Yaz aylarında büyüme yüzde 38'lere kadar çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

Türkiye'de yıllık su pazarının pet şişe bazında 1.5 milyar litre yani 500 milyon YTL olduğunu, damacana su tüketiminin de yıllık 6 milyar litre yani 1 milyar YTL olduğunu söyleyen Buruk, Türkiye'nin toplam su pazarının 1.5 milyar litre olduğunu kaydetti. Buruk, sağlıklı su tüketmek isteyen Türk insanının gittikçe daha fazla ambalajlı su tüketimine yöneldiğini ifade etti.

Tüketicilerin su tüketiminde dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Buruk şunları söyledi:

"İçilebilir nitelikteki bir su; renksiz, berrak, kokusuz ve tatsız olmalıdır. Dengeli, doğal mineral yapılı, düşük sodyum oranlı olan suları içmek sağlığa yararlıdır. Su, hastalık yapan mikroorganizma ve sağlığa zararlı kimyasal maddeler içermemelidir. İçme sularının özellikleri, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik'te açıklanmıştır. Tüketicilerin Sağlık Bakanlığı'ndan izinli firmalardan kaliteli su içmesini tavsiye ederiz. Kaçak, merdiven altı ürünlerin sadece fiyatının uygunluğu göz önüne alınarak tercih edilmemesi gerekmektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 18:02:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?