16
Mayıs
2024
Perşembe
POLATELİ - KİLİS

Suriyeliler Kilis'te toprak alır mı?

Kilis Belediye Başkan Vekili Avukat Mehmet Alper Ünver, Suriyeliler'in Türkiye'den arazi aldığı yönündeki iddiaların gerçekle ilgisi olmadığını belirterek, Suriyeliler'in kanun gereği Türkiye'den arazi almasının mümkün olmadığını söyledi.


Ünver, 1939 yılından beri Suriyeliler'in mal edinmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Hatay'ın ilhakından başlayan bir süreçtir. Suriye eski Devlet Başkanı Hafız Esad döneminde Türk vatandaşlarının Suriye'de olan gayrimenkul mal varlıkları devletleştirilmiştir. Buna mukabil Türkiye'de Suriye vatandaşlarının gayrimenkulleri devletleştirilmeden kiraya verilmektedir. Elde edilen kira geliri bankada bloke edilmektedir. Suriye uyrukluların şu ana kadarda Kilis'te herhangi bir taşınmaz söz konusu olmamıştır. Aldıklarına dahi bir örnekte bulunmamaktadır. Basında çıkan iddiaların kesinlikle bir dayanağı olmadığı gibi hukuki gerçeği olmayan iddialardır. Basında çıkan iddialar 1939 yılındaki gayrimenkullerle ilgilidir" dedi.


Gaziantep Barosu avukatlarından Mehmet Yusuf Günal ise Suriyeliler'in Türkiye'den gayrimenkul almalarının söz konusu dahi olamayacağını vurgulayarak, "Çünkü mütekabiliyet esası göre Suriye vatandaşlarının Türkiye'den gayri menkul alabilmeleri için Türk vatandaşlarının da Suriye'den gayrimenkul alması gerekmektedir. Bu Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Devleti arasında uzun süreden beri çözümlenemeyen bir sorundur. Bu zamana kadar da çözülememiştir. Basında çıkan iddialar yanlış haberlerdir. Kilis'teki Suriyeliler'in arazileri 1938 yılından kalan arazilerdir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Türkiye tarafından Suriyeliler'in, Suriye tarafında ise Türkler'in arazileri kalmıştır. Suriyeliler'in o zaman Türkiye'de kalan arazilerinin rakamları basında çıkıyor. Yeni bir şey yok" diye konuştu.


Kilis dışında olan Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut ise İHA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, Suriye sınırdaki illerde arazi satın aldığı yönünde çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek, "Cumhuriyet sonrası tel örgülerin çekilmesi ve sınırın yeniden belirlenmesiyle Türk vatandaşlarının Suriye'de, Suriyeliler'in de Türkiye'de arazisi kalmıştır. Türkiye ile Suriye arasında yıllarca süren emlak görüşmelerinden bir sonuç alınamadı. Suriyeli'nin sınırdaki Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak veya Türkiye'nin hiçbir yerinde mülk edinmesi mümkün değildir. Ancak fabrika kurmak isteyen biri varsa, Türk ortağı varsa ve şirketleşmiş ise alabilir. Zaten bu da yasada belirlenmiştir" dedi.


Satıldığı iddia edilen arazilerin, Cumhuriyet sonrası Türkiye'de arazisi olan Suriyeliler'e ait olduğuna söyleyen Bulut, "Ben hukukçuyum ve yıllarca sınır ili olan Kilis'te çalıştım, onlarca Türkiye ve Suriye arasındaki sorunlu davalara girdim, birileri canı sıkıldıkça birkaç yılda bir bu konuyu gündeme getiriyor. Bir kişi bana Suriyeliler'in arazi aldığına dair tapu getirsin, devletin elindeki kayıtlarda da böyle bir şey yok" diye konuştu.


Kilisli esnaf Mustafa Akmanlar ise basında çıkan iddialara inanmadıklarını belirterek, "Kilis küçük bir yer eğer bir Suriyeli bir arazi almış ise hemen duyulur. Her yıl böyle dedi kodu çıkar biz inanmıyoruz. Burada öyle bayancı yoğunluğu falanda yok. Eğer basına da çıkan söylentiler doğru ise yetkililer buna bir açıklama yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.


Kilisli esnaf Mehmet Çimenoğlu da, Suriyeliler'in Kilis'ten arazi aldığı yönünde her hangi bir şey duymadıklarını vurgulayarak, "Türklerin Suriye'de, Suriyeliler'in de Türkiye'de arazileri var. Böyle arazi satışı olsa muhakkak duyulur. Ama Kilisliler'n Suriye'den, Suriyeliler'in de Türkiye'den arazi almasının yasak olduğunu ve yasaların buna izin vermediğini duydum. Eğer Suriyeliler, Türkiye'deki arazilerini Türklere satıyor. Veya Suriye'deki arazileri Türkler Suriyeliler'e satıyorsa buna bir şey diyemem, söylentiler yalan olduğuna inanıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 17:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?