18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLATELİ - KİLİS

Yokluklar kentinin feryadı

Kilis’in Türkiye’nin en küçük ilçesi ünvanına sahip bin 61 nüfuslu Polateli İlçesi, ilçe olmanın sıkıntısını çekiyor.

1995 yılında kanun hükmünde kararnameyle Kilis’e bağlanan Polateli’nde, diğer ilçelerde olan hiçbir şey bulunmuyor. Eczane, itfaiye aracı, lokanta, kahvehane, kasap, berber ve market dahi bulunmayan Polateli İlçesi’nde yaşayan vatandaşlar, en küçük ihtiyaçlarında Kilis’e gitmek zorunda kalıyor. Belediye Başkanı Mustafa Polat, İller Bankası’ndan gönderilen paranın haricinde hiçbir gelirlerinin bulunmadığını belirterek, "Belediyemizin, işçi ve memurun borcu hariç 150 bin YTL borcu bulunmaktadır. Bizim diğer belediyeler gibi öz kaynaklarımız yok. İlçemizde eczane başta olmak üzere itfaiye aracımız dahi yok. Devletten yardım bekliyoruz" dedi.

İlçede yaşayanların en küçük ihtiyaçlarını dahi 20 kilometre mesafede bulunan Kilis’e giderek karşılamak zorunda kaldıklarını ifade eden Başkan Mustafa Polat, "Konut ve lojman bulunmadığı için devlet memurları Kilis’te oturuyor. Dolmuşla gidip geliyorlar. İller Bankası’ndan belediyemize aylık ortalama 7 bin YTL geliyor. Belediyemizde benimle birlikte biri özürlü 3 memur olmak üzere toplam 5 kişi çalışıyor. Makine parkımız yok, belediyemizde bir makam aracı, Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan tarafından verilen traktör ve kamyon ile Çankaya Belediyesi tarafından verilen bir minibüs var. Belediyemizin işçi ve memurun borcu hariç, SSK, emekli sandığı ve maliye gibi resmi kurumlara 150 bin YTL borcu bulunmaktadır. Bizim diğer belediyeler gibi öz kaynaklarımız yok. İlçemizde eczane başta olmak üzere itfaiye aracımız dahi yok. Devletten yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Belediyenin 3 adet dükkanı bulunduğunu dile getiren Polat, "Bunların 2 tanesini siyasi partilere, 1’ini de PTT’ye 300 YTL karşılığında kiraya verdik. Fırını ise herhangi bir ücret almadan ilçe halkına ekmek çıkarsın diye ücretsiz kiraya verdim. İlçemizin nüfusu 668 iken Mağarcık Köyü’nün ilçemize katılımıyla nüfusumuz bin 61’e yükseldi" şeklinde konuştu.

Polateli Belediyesi’nde memur olarak çalışan Cengiz Polat ise, 60 aydır maaş almadığını kaydederek, şunları söyledi: "Belediyemize yeteri kadar para gelmediği için yıllardır maaş alamıyorum. Belediyede ne kadar alacağım olduğunu dahi bilmiyorum. Biz de insanız. Yetkililer belediyemize para göndersinler, buradan Başbakan ve İçişleri Bakanı’na sesleniyorum. Türkiye’nin her yerinde insan hakkı olabilir ama burada yok. Bizim de insan gibi yaşamaya hakkımız var. Bize sahip çıksınlar, belediyeye para göndersinler."

Polateli İlçesi’nde yaşayan Zeynel Polat adlı vatandaş da Polateli İlçesi’nin kaderine terk edildiğini ifade ederek, "İlçemiz Türkiye’nin en küçük ilçesi, eczane, itfaiye aracı, kasap, market ve berber yok. İhtiyaçlarımız için Kilis’e gidip gelmek zorundayız. Yetkililer bize yardım etsinler" dedi.

Polateli halkı, ilçede berber olmadığı için tıraş olmak için Kilis’e gittiklerini belirterek, "Polateli yokluklar ilçesidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 11:52:16
Güncelleme :18 Mayıs 2005 Çarşamba 11:29:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?