7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin'de açık hava sineması

MARDİN'DE AÇIK HAVA SİNEMASI

'Benim Kentim Projesi' kapsamında Alman sanatçı Clemens Von Wedemeyer tarafından tasarlanan Mardin'deki açık hava sineması Perşembe günü düzenlenecek bir törenle açılıyor.

Tarihi kent Mardin'e kazandırılan Açık Hava Sineması Mardin Belediyesi tarafından da destekleniyor. Belediye sinemanın elektriğini karşılayıp, işletilmesi ve bakımı konusunda personel desteği sağlayacak. "Kente ilk geldiğimde, Mardin'in manzarası ve dar bir labirenti andıran sokaklarının karmaşıklığı bana ilham vermişti. Gözlerimi bu manzaradan alamıyordum" diyen Alman sanatçı Von Wedemeyer, Mardin evlerinin teraslarının hakim olduğu Mezopotamya düzlüğüne bakan ve Kasımiye Medresesi önünde yer alacak bir

açık hava sineması tasarladı. Von Wedemeyer, "Bir başka ilham kaynağı ise zihnimde olan ve Mardin izlenimlerimle bağdaştırdığım sinema düşüncesiydi. Dünyanın farklı bölgelerinde farklı açık hava sineması anlayışı olabilir. Mardin içinse açık hava sinemasını, şehir ve güneş arasındaki ilişki, sosyal ihtiyaçlar ve estetik koşular şekillendirdir" dedi.

Von Wedemeyer Mardin için Güneş Sineması'nı tasarladı. Ön tarafı Mardin taşlarından inşa edilen Mezopotamya Ovası'na bakan tarafı ise dış bükey metal panelden oluşan Güneş Sineması'nı sanatçı Clemens Von Wedemeyer, şöyle anlatıyor:

"Metal panelden yansıyan güneş ışınlarını, güneyde, çok uzaktan dahi seyretmek mümkün olacak. Hatta Suriye yönünden bile küçük bir yansıma görebileceğini umuyorum. Ancak ön taraftan bakıldığında, sadece filmlerin gösterileceği hayata geçmeyi bekleyen düz bir yüzey görülebilecek. Umarım ki; Mardin halkı, birçok film gösterimi gerçekleştirmek; tartışmalar düzenlemek; diğer kuruluşları fikir alışverişi için davet etmek ve projeksiyon makinesini alıp sokakta film göstermek için Güneş Sineması'nı kullanır.

Bugün sinema amfi tiyatroları hala biraz uzak ama ben burada yapılan işi, arazi alanında üretilen bir sanat çalışması olarak seviyorum. Medrese alanı geliştirildiğinde bu mekanın şehirle bağlantısının artacağını göreceğiz. Bu çalışmanın estetiği benim araştırmalarım ve Mardin, Berlin ve İstanbul'daki çalışma koşullarım neticesinde biçimlendi. Benim için özellikle sinema camiasından Mardinli insanlarla yakın ilişkiler kurmak ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) tasarım konusunda yardım almak,

araştırmamı genişletmek açısından önemliydi. Prof. Dr. Yüksel Demir ile yaptığımız atölye çalışması ve tüm atölye katılımcılarına proje kapsamında geliştirdikleri fikir ve çalışmaları için minnettarım."

Açık hava sineması organizatörleri, Kasımiye Medresesi'nin alt tarafında kurulan Güneş Sineması'nın açılışına tüm Mardin halkını beklediklerini açıkladı. Güneş Sineması, 21 Ekim Perşembe günü saat 18.00'de düzenlenecek bir törenle açılacak. Yetkililer ücretsiz olan açılış programına tüm Mardin halkının davetli olduğunu belirtti.

MARDİN'DE AÇIK HAVA SİNEMASI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2010 Çarşamba 11:48:02
Güncelleme :20 Ekim 2010 Çarşamba 20:29:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?