1
Mayıs
2024
Çarşamba
YEŞİLLİ - MARDİN

Yeşilli Genel Bilgi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Mardin İli’ne bağlı bir ilçe olan Yeşilli, kuzeyinde Savur, doğusunda Ömerli, güneyinde Mardin Merkez ilçe, güneybatısında Kızıltepe, batısında da Mazıdağı ile çevrilidir. İlçe toprakları Mardin-Midyat Eşiğinde, engebeli ve düz ovalardan oluşmaktadır. İlçe topraklarını Karacadağ’ın güney uzantıları engebelendirir. Mardin’e 14 km. uzaklıktaki ilçenin toplam nüfusu 30.000’dir.

İlçenin iklimi üzerinde yüksek dağlar etkili olmaktadır. Bölgede kış döneminde oluşan yüksek basınç alanı, kış aylarının soğuk geçmesine yol açar. Yazlar çok sıcak geçerken karasal iklimin tipik özelliği görülür.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılık ve yöresel turizme dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, kırmızı mercimek, arpa, kavun, karpuz, üzüm, domates, patlıcan, nohut, çiğit, pamuktur. Sığır, koyun, kıl keçisi ve Ankara keçisi ön planda gelmektedir.

İlçe tarihi Mardin’e yakınlığından ve Mardin’in merkez ilçesine bağlı bir köy olmasından Mardin ile aynı tarihe sahip olduğu sanılmaktadır. Bu yüzden yörede yerleşim Hititlerle (MÖ.3000) başlamış, ardından Sümerler, Akadlar, Babiller, Mitaniler, Asurlular , Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Artuklular yöreye hakim olmuşlardır. Roma döneminde bir mesire yeri olarak kullanılmış, ayrıca o döneme ait su kanalları, çeşmeler, bentler ve değirmenlerin kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Mardin ile birlikte Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında, 1517’de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Cumhuriyet döneminde merkez ilçeye bağlı bir köy iken 1970 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1991 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Erdemeşt Kalesi, Roma döneme ait su kanalları, çeşmeler, bentler ve değirmenlerin kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca yeşilliğinden ötürü Mardin'in mesire yerlerinden biridir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.yesilli.bel.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 16:48:44

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR