Şanlıurfa Müzesi Başkanlığı'nda, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği imkanlarıyla arkeolojik kazı çalışmalarını başlatıldı.
Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız yaptığı açıklamada "İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği imkanlarıyla Bozova ilçesine bağlı Büyükhan Köyündeki Selçuklu dönemine ait Çarmelik Kervansarayı'nda ilk defa Şanlıurfa Müzesi Başkanlığında arkeolojik kazı çalışmalarını başlattık. Bülent Üçdağ nezaretinde yapılan arkeolojik kazılarda yapının bölümleri ve temelleri ortaya çıktı. Çarmelik Kervansarayı'nın ilk defa röleve, restitisyon, restorasyon, satatik sağlamlaştırma ve elektrik projelerini hazırladık. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011 yatırım programına alınmasını sağladık. Gönderilecek ödeneklerle 2011 yılında onarılacak" dedi.
Şanlıurfa Suruç ilçesine bağlı Aligör (11 Nisan) köyünün kuzeyinden geçen eski Bozova yolunun 10 km.sinden batıya sapan yol 4 km sonra Çar Melik Kervansarayı'nın bulunduğu Büyük Han Köyü'ne ulaşır. Kesin inşa tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekte olup, plan ve inşa tarzına bakılarak Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı avlu, avlu ve güneydeki kapalı bölümden oluşan karma tipteki hanların anıtsal bir örneğidir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, Suruç'tan kalkarak batıya doğru iki saatte Çar Melik kalesine ulaştığını, burasının dört hükümdar (Çar Melik) kardeş tarafından yapıldığı için bu ismi aldığını belirtir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinden daha çok Suriye geleneklerinden izler taşıyan özgün konumu ve yöredeki "Han" yapılarının en erken tarihlisi olması bakımından çok önemli bir eserdir. 63.40x65.20 metre boyutlu bir avluya sahip olan kervansaray, güney cephesi dışında büyük ölçüde tahrip olmuştur.
![]() |