19
Mayıs
2024
Pazar
BOZOVA - ŞANLIURFA

GAP turuna Şanlıurfalı sanayiciler ilgi göstermedi

Şanlıurfa'nın Bozova İlçesi'nde uygulanan Yaylak Sulama Projesi'nin tanıtımı için düzenlenen GAP turuna, sanayiciler ilgi göstermedi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenen 'Yeni sulamaya açılacak sulama alanlarında sosyo-ekomonik alan çalışması, sulama sistemlerinin tanıtılması ve ileri tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması' projesinin tanıtımı amacıyla, tarıma dayalı sanayiciler için düzenlenen GAP turu, beklenen ilgiyi görmedi.

Yaklaşık 15 sanayicinin katıldığı turda, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ziyareti ve burada alınan brifingin ardından sanayiciler, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) toplantı salonunda, KOSGEB Müdürü Mustafa Bilge tarafından bilgilendirildi.
Bilge, 600 işletmeye 4 trilyon lira maddi destek verdiklerini belirterek, "Yaklaşık 600 işletmeye 4 trilyon lira, birçoğu geri ödemeksizin para desteğinde bulunduk. Sanayiciyi danışmanlık, eğitim, eleman, sanayi fuarları gibi 38 konuda desteklemekte ve bilgilendirmekteyiz. 700 bin ton pamuk elde edilen Şanlıurfa'da, 400 bin ton çiğit ve bunun 200 bin tonu buradaki 20 işletmede işlenerek yağ elde edilmektedir. Geriye kalan 200 bin ton ise başka illere gönderilerek işlenmektedir" dedi.
Daha sonra sanayici iş adamı Emin Oruç tarafından yeni yağ ve biodizel yakıt olarak kullanılmaya başlanılan kanola bitkisi ile ilgili bilgi verilerek, "Pamuğun toprağa verdiği zararları hepimiz görüyoruz ve ilerleyen yıllarda daha da çok göreceğiz. Pamuğa alternatif yağ bitkisi kanola bitkisidir. Kanola diğer yağ bitkilerine göre verimlidir, arılar için iyi bal kaynağıdır, sağlık açısından iyi bir bitkidir. Tarıma dayalı sanayide yağ ve bio dizel yakıt olarak kullanılabilecek bir üründür" denildi.
Daha sonra sanayici işadamları, Ticaret ve Sanayi Odası'na geçerek burada GAP GİDEM Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Kerem Sadıklar'dan bölge hakkında brifing aldılar.

iha-s.urfa
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2004 Perşembe 18:00:53
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 11:26:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?