18
Mayıs
2024
Cumartesi
BOZOVA - ŞANLIURFA

Göl kurtarılıyor

Büyük bir çevre problemiyle karşı karşıya kalan Atatürk Baraj Gölü kurtarılıyor. 13 Nisan günü Batman-Yumurtalık petrol boru hattının Bozova'ya bağlı Yığınak Köyü yakınlarından geçen bölümünde yaşanan yırtılma sonucu yaklaşık 20 bin varil petrol arazi ve Atatürk Baraj Gölü’ne akmıştı.

Olayın hemen ardından bölgeye gelen BOTAŞ yetkilileri, boru hattındaki arızayı onardıktan sonra arazi ve göle sızan petrolü temizlemek için çalışmalara başladı. BOTAŞ’tan gelen ekiplerin çalışmaları sonucu arazide ve baraj gölüne sızan petrolün yüzde 95’lik bölümü temizlendi. Tankerlere yüklenen ham petrol Diyarbakır ve Adıyaman’a gönderilirken göl üzerinde kalan yağ tabakasının toplanması için Danimarka’dan alet getirildi.

Yaklaşık 350 personelin 30 botla sürdürdüğü çalışmaları yakından takip eden Çevre ve Orman Müdürü Kadri Alyamaç, "Baraj gölüne akan ham petrolün yüzde 95’i şu anda çekilmiş durumda. Bunun dışında kıyıya vuran ham petrolün de kıyıda hapsedilmesi çalışması yapılmış, solbent denilen ham petrol emici sositler de yaklaşık 5 kilometre kıyıya çekilmiş. Bu sositle kıyı arasında kalan ham petrol işgücüyle toplanmaya çalışıyor. Orada toprağı etkileyen ham petrol toprak kazınarak alınıyor. Kamyonlarla geçici atık depolama alanına taşınıyor" dedi.

Göl üzerinde kalan yağ tabakasının temizlenmesi için Danimarka’dan alet getirildiğini vurgulayan Alyamaç, gölde çalışmaların başarıyla sürdüğünü kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2005 Pazar 12:48:29
Güncelleme :15 Ekim 2005 Cumartesi 11:45:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?