19
Mayıs
2024
Pazar
HİLVAN - ŞANLIURFA
Belediye Sayfaları

Süne mücadelesi başladı

Şanlıurfa’da süne mücadelesi erken başladı. Bu yıl süne mücadelesinde yer aletinin yanında uçak da kullanılacak.

Geçen yıllara oranla bu yıl yer aleti ile ilaçlamanın yanı sıra havadan da mücadeleyi planlayan Tarım İl Müdürlüğü, süne zararlısı ile mücadeleyi bugün yapılan törenle başlattı. Hilvan İlçesi yakınlarındaki arazilerde ilaçlamanın başlaması sebebiyle düzenlenen törene Vali Şükrü Kocatepe, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun ve çiftçiler katıldı.

Vali Şükrü Kocatepe, Şanlıurfa’da süne ile ilgili ilaçlamanın 12 uçakla 15 günde bitirilmesinin hedeflendiğini belirterek, "Hububatta önemli bir zarara neden olan süne ilgili mücadele bugün başlatılıyor. Viranşehir Siverek ve Hilvan ilçelerinde 12 uçakla 1 milyon 800 bin dekar alan havadan ilaçlanacak. Kalan araziler karadan el aletleri ile ilaçlanacak" dedi.

5 trilyonluk bir masraf yapılarak yaklaşık 300 trilyonluk bir ürünün kurtarılmasını hedeflediklerini belirten Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "Türkiye’de 18 milyon ton buğday üretimi yapılıyor. Bunun 1 milyon 200 bin tonu Şanlıurfa’da üretiliyor. Geçen yıl süne ile ilgili diğer illerde olduğu gibi büyük kaybımız vardı. Bu yıl tekrar bu sıkıntıları yaşamamak için kar yerde iken eğitim çalışmalarımızı yaptık. Nisan ayına kadar eğitim faaliyetlerimizi sürdürdük. Nisan ayından bu tarafa süne çalışmalarımıza başladık 4.5 milyon dekarlık alanda süne çalışması yaptık. İlaçlama yoluna gelen alanımız ise 2 milyon 900 bin dekarlık bir alan. Bunun 1 milyon 800 bin dekarlık alanı uçakla diğer kalanını ise yer aletleri ile ilaçlamasını yapacağız. Geçen yıl 300 bin dekarlık alanı yer aleti ile ilaçlamıştık. Bu yıl 1 milyon 100 bin dekar alana çıkardık. Artık önümüzdeki yıl tamamen yer aletine geçileceği için yer aleti ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Süne ile mücadelede bu yıl atılım yılı etkin bir yıl olarak düşünüyorum. Çiftçilerimize yaklaşık 300 ton ilaç verilerek ilaçlama yapılacak" diye konuştu.
Daha sonra Hilvan İlçesi’nde ilaçlama ile görevli iki ilaçlama uçağı havalanarak arazinin ilaçlanmasına başladı.

.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 13:55:56
Güncelleme :2 Kasım 2005 Çarşamba 14:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?