19
Mayıs
2024
Pazar
SİVEREK - ŞANLIURFA

Siverek'te hüzünlü 'hasat göçü'

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde hasat mevsiminin başlamasıyla yaklaşık 8 bin öğrenci, karnelerini almadan aileleriyle birlikte çalışmak için değişik illere gidiyor.

Siverek İlçesi’nde özellikle Şirinkuyu, Bağlar, Dicle, Esmerçayı ve Selimpınar Mahallerinde yaşayan aileler hasat mevsiminde, Yozgat, Konya, Bolu, Aydın, Söke ve Çukurova’ya tarım işleri için çalışmaya gidiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ilçede 40 bin dolayında ilköğretim okulu öğrencisi bulunduğunu, okulların kapanmasına bir aydan daha fazla zamanın kalmasına rağmen, her gün yoksul ailelerin, çocuklarını okuldan alarak çalışmaya götürdüklerini söylediler.

50-60 kişilik sınıfların tarım göçü sebebiyle yarı yarıya azaldığını belirten yetkililer, ’’Siverek’te 18, kırsal alanda da 195 ilköğretim okulu bulunuyor. Bu okullarda 40 bin dolayında çocuk öğrenim görüyor. Bunlardan 8 bin dolayındaki çocuk, aileleriyle tarım işçisi olarak çalışıyor. Dinlenmeden yeni öğretim yılına başlayacak olan çocukların verimi düşüyor. Bu nedenle ailelerin, çocuklarını en azından tarım işçisi olarak çalıştırmaması gerekiyor. Bu çocukların birçoğu karne almadan aileleriyle birlikte Çukurova, Ege ve Karadeniz Bölgelerine gitmeye başladı. Çalışmak için çocuklarını okullardan almaya gelen velileri öğretmenler ikna edemiyorlar. Çaresiz bir şekilde bu duruma seyirci kalıyorlar" diye konuştular.
Siverek’te çocuklarını okula göndermeyen 71 veli hakkında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan dosyalar, Siverek Cumhuriyet savcılığına verildi. 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Yasası’nın 55 ve 56. Maddeleri gereğince savcılığa verilen velilere okula gitmeyen her çocuk için günlük 10 milyon lira para cezası kesileceğini belirten yetkililer, tüm uyarılara rağmen velilerin çocuklarını okula göndermediklerini belirtiler.

ŞANLIURFA-(İHA)
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2004 Cuma 14:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?