17
Mayıs
2024
Cuma
SİVEREK - ŞANLIURFA

Siverek'te kandavalı köyde eğitim seferberliği

Siverek'e bağlı Yukarı Beşyamaç Köyü cumhuriyet tarihinde ilk kez eğitimle kucaklaştı. Beşyamaç köyü yaklaşık 80 yıl önce başlayan kan davası yüzünden Aşağı Beşyamaç ve Yukarı Beşyamaç olarak ikiye ayrıldı. Okulunun Aşağı Beşyamaç Köyü'nde yapılması sebebiyle kan davası korkusu yüzünden okula gidemeyen Yukarı Beşyamaçlılar yıllar sonra okula kavuştular.
Kaymakamlık tarafından geçen yıl Yukarı Beşyamaç Köyü'nde yaptırılan okul köyün havasını değiştirdi. Kan davası sebebiyle okul yüzü görmeyen kadınlar, Siverek Kaymakamı Halil İbrahim Ertekin'in desteğiyle yapılan okulda bayan öğretmenler nezaretinde eğitime başladı. Hayatları boyunca okul görmeyen kadınlar kadın öğretmenlerden eğitim alınca köydeki düzen bir anda değişti.
Yıllardan beri eşek sırtında su taşıyan kadınların eğitime başlamasıyla birlikte iş su taşıma işi erkeklere kaldı. Yılardır var olan erkek kadın ayrımının eğitimle bir anda çözüldüğünü belirten kaymakam Halil İbrahim Ertekin, kan davasının önüne geçmek içinde eğitim şart olduğunu kaydetti. Köy okulunda hala eğitim gören köylü kadınları ziyaret ederek kendilerini tebrik etti ve eğitimi başarıyla bitiren kadınlara yeşil kart vereceğini belirtti.
Ertekin, eğitim ve öğretimden asla taviz vermeyeceğini belirterek "Tüm toplumsal yaraların altında yatan asıl sebep eğitim eksikliğidir. Bu köyümüzde de eğitimsizlikten dolayı 80 yıllık bir kan davası vardı. Eğitimle nelerin değişebileceğini burada gözlerimizle gördük. Kadınlarımız ve kızlarımız okuldayken erkeklerimizin onlara ev işlerinde yardımcı olduğunu görünce çok sevindim.Her türlü sorunu aşmak için eğitim şart" dedi
Köylü erkeklerden Remzi Tanrıverdi, kendilerini sürekli eğitimden uzak olmaları sebebiyle 1940 yılını yaşadıklarını ve toplumdan hep geri kaldıklarını belirterek, "Biz kan davası yüzünden okuyamadık ama kadınlarımızı ve kızlarımızı okutmaya kararlıyız.Bunun için gerekirse çamaşırda yıkarız, bulaşıkta yeter ki cahil kalmayalım" diye konuştu.
ŞANLIURFA - İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2004 Cuma 20:05:53
Güncelleme :28 Mart 2004 Pazar 04:00:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet ipekli IP: 88.242.60.xxx Tarih : 11.10.2006 01:32:29
sayin siverek halkı siverek aşağı beşyamaç koyöde orta okul yol yokki kapıkaya gıdemiyor 25 örnnci