18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİVEREK - ŞANLIURFA

Yücelen Köyü'nde 'sıtma' mücadelesi

Sağlık Bakanlığı, 2005 yılı sıtmayla savaş mücadelesine Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’ne bağlı Yücelen köyünden start verdi.

Köyde ilaçlama çalışmalarını başlatan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cihansel Erel, yurt çapında yapılan etkin mücadeleyle sıtma hastalığının Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve Siirt bölgesinde dar bir alana sıkıştırıldığını, hastalığı buralardan da yok etmek için çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi. Siverek İlçesi’ne bağlı Yücelen köyünde sıtmayla mücadele çalışması start aldı. Siverek Kaymakamı Serdar Yavuz, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cihansel Erel, Sıtma Savaş Daire Başkanı Saffet Es, Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, ilaçlama yapacak işçiler ve köylülerin katıldığı bilgilendirme toplantısında sıtma ile ilgili bilgiler verildi.

Prof. Dr. Cihansel Erel, sırt motorunu omuzlayarak ilk ilaçlamayı kendisi yaptı. Türkiye’de en fazla sıtma vakasının görüldüğü Yücelen köyünde yaklaşık yarım saat sıtma ile mücadele için ilaçlama yapan Erel, dünyada satmada her yıl 2 milyon kişinin öldüğünü belirterek, "Ancak ülkemizde sulak bölgelerde büyük mücadele vermemiz gereken bir hastalıktır sıtma" dedi. Türkiye’de sıtma vakalarının 10 binlere kadar yükseldiğini hatırlatan Prof. Dr. Cihansel Erel, 2002 yılında 10 bin civarında görüldüğünü son 2 yılda ise yürütülen mücadele sıtmada büyük bir azalmaya görüldüğünü vurguladı. Geçen yıl Türkiye’de görülen sıtma vakalarının önceki yılara göre yüzde 50 oranında azaldığını aktaran Prof. Dr. Erel, geçen yıl ise 5 bin civarında hasta tespit ettiklerini vurguladı. Bu yıl sıtma ile mücadeleyi Siverek’ten başlatmak için geldiklerini anlatan Prof. Dr. Erel, sıtma hastalığını Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt bölgesinde dar bir alana sıkıştırdıklarını bu yılki mücadele ile hastalığın görüldüğü alanın daha da azalacağını söyledi.

Sıtmanın daha evvelki dönemlerde Adana bölgesinde büyük oranda olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erel, Adana bölgesinde yürüttükleri mücadelede sıtma vakalarını azatlıklarını söyledi. Sıtmanın geleneksel olarak sulak arazilerin ve hava sıcaklığının yüksek olduğu yerde görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Erel, "Sıtma paraziti sivrisinekle dağılan bir hastalıktır. O nedenle buradan başlıyor. Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin bölgesinde sıtmayı sıkıştırdı. Bu bölgelerde de hastalıklar ortadan kaldırılacaktır" dedi. Daha sonra ilaç motorunu sırtına alarak mücadeleye start veren Erel, bir süre taşlık ve arazileri ilaçladı. Köylülerin bakışları arasında çalışmasını sürdüren Erel, sıtma mücadelesinde çalışan işçilere şevk vermek için geldiklerini, bu zamanda yapılacak ilaçlamanın etkili olacağını kaydetti.

Bu arada, Yücelen Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, geçen yıl köylerinin yarısının sıtma vakasına yakalandığını belirterek, ilaçlamanın buradan başlatılmasının sevindirici olduğunu belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 12:06:27
Güncelleme :1 Nisan 2005 Cuma 12:14:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?