26
Mayıs
2024
Pazar
SURUÇ - ŞANLIURFA

Bu yıl da köyler boş kaldı

Atatürk Barajı'na 30 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen baraj suyundan yararlanamayan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bu yıl da köyler boş kaldı.

Boşalan köyler bakımsızlıktan harabeye dönerken, köylerdeki okullar ile ayakta kalmayı başarabilen birkaç ev, çobanlar tarafından ahır olarak kullanılıyor.
Suruç ilçesine bağlı yaklaşık 22 köy geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da boş duruyor. İlçeye bağlı Yolcular köyü tamamen boşaltılırken, doğup büyüdüğü toprakları terk etmek istemeyen aileler kendi imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Atatürk Barajı suyundan faydalanamadıklarını belirten Ömer Polatsoy isimli vatandaş, "Bir zamanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin pamuk ambarı olarak bilinen ve 1980'li yıllarda dünya pamuk borsalarında en kaliteli pamuk yetiştirilen yer unvanını alan Suruç'ta halk, yaşanan susuzluk nedeniyle arazilerini satıp başka yerlere göç ediyor. Benim burada 100 dönüm arazim var ama susuzluk yüzünden kullanamıyorum. 35 keçi, 15 koyunum var. Bunları ahır olarak kullandığım köyün okuluna getiriyorum" dedi.

Öte yandan, Suruç Sulama Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte ilçe merkezinin yanı sıra 1 belde, 104 köy ile 234 mezradan oluşan yaklaşık 940 bin dekar arazide sulu tarıma geçileceği ifade ediliyor. Şu anda yöre halkının 50 dolar olan gelir seviyesinin, bölgenin sulu tarıma geçmesiyle 6 kat artarak 300 dolar seviyesine çıkacağı ve elde edilen tarımsal gelirin 120 milyon dolardan 250 milyon dolara yükseleceği belirtiliyor.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 11:14:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan çiçek IP: 88.252.23.xxx Tarih : 18.10.2009 12:27:52

ewet arkadaşlar ben kendimi bildim bileli SUruçta su olmadı büyük dedem dedeme evladım suruca su gelecek ben görmicem ama sen göreceksin dedemde babama demiş evladım suruca su gelecek ben görmicem ama sen göreceksin ve en son babam da bize söyledi rahmetli. şimdi konuyu biraz daha açalım baraj yanıbaşımızda ama SUruca yok. ama harana var şimdi SUruca söz veren çok oldu 22.dönem miletvekilleri 23.dönem milletvekilleri bizdendi ama bizim olmadı.yani kısaca bakanınından tut millet vekiline sanatçıdan  tut başkanlara kadar hepsi menfaat suruca verilen sözler tutulsun.Yeter artık suruca su gelsin orda burda suruc üzerinden siyaset yapılmasın..(bizi gümdendemde tuttuğunuz için kenthaber ailesine Teşekkür ederiz..)