25
Mayıs
2024
Cumartesi
VİRANŞEHİR - ŞANLIURFA

Cırcıp Deresi köylülerin kabusu oldu

DERE KÖYÜ İKİYE AYIRDI

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bağlı 100 haneli Aşağı Sarpın köyünü ikiye ayıran Cırcıp Deresi, köylülere zor anlar yaşatıyor. Köprüsü olmayan dere, kışın yağan yağmurlardan dolayı dolup taşıyor. Dereden karşıya geçmek isteyen köylüler, zor şartlar altına atla, traktör ve dere yatağındaki kayalara basarak köyün öbür yakasına geçiyorlar.

Viranşehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yaklaşık 800 nüfus 100 haneli Aşağı Sarpın köyü sakinleri, köy ortasından geçen derenin kışın yağan yağışlardan dolayı taşmasıyla günlerce evlerinde mahsur kalıyor. Köyü ikiye ayıran dere, yağışların bastırmasıyla zaman zaman 2 metreye kadar çıkıyor. Köprüsü olmadığı için yıllardır dere yatağında kayalara basarak, bazen at ve eşeklerle karşıdan karşıya geçen köylüler, duruma isyan etti. Köylüler hastalarını karşıya geçirmekte zorluk çektiğini ve derenin diğer tarafında bulunan camiye günlerce gidemediklerini söylediler. Zor şartlar altında karşıya geçmek isteyen kadınlar ve çocuklardan oluşan köy sakinleri, zaman zaman derenin azgın sularına kapılıp boğulma tehlikesi yaşıyorlar.

Köy imamı Gayip Keskin, "Hanımım rahatsızlandı, arabam çamur altında zar zor ulaştım. 5-6 gündür dere dolduğu için şehirden dönemiyor ve görevimin başında olamıyorum. Sayın Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum. Bize bir köprü yapsınlar, ona çok dua edeceğim" dedi.

Köyü ikiye ayran derenin zaman zaman taşmasıyla karşı tarafta bulunan okula gitmek için öğrencilerin bazen günlerce okula gidemediğini belirten köylüler, yetkililerden yardım istedi. Köy sakinlerinden Fatih Tarus, "Biz yıllardır valiliğe başvuruda bulunduk. Viranşehir Kaymakamlığına başvurduğumuz halde yolumuz, köprümüz ve 8 yıllık bir İlköğretim okulumuz olmadı. Karşımızda bulunan okula çocuklarımız gidemiyorlar. Viranşehir'deki il meclis üyelerine kaç sefer başvuruda bulunmamıza rağmen, hiçbir yetkili gelip bu halimize çare bulmadı. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz" dedi.

Kış aylarının geldiği zaman bu çileyi sürekli çektiklerini belirten köylüler, derenin köylerini ikiyi ayırdığını belirtti. Cami ve okulun derenin bir tarafında kaldığını belirten köylüler, kış aylarında kendilerini hapiste gibi hissettiklerini belirttiler. Azgın dere sularından geçemeyen küçük çocuklar büyüklerinin kucaklarında karşıya geçerken, büyükler ise zaman zaman at sırtında köyün öteki yakasına geçmeye çalışıyor.

DERE KÖYÜ İKİYE AYIRDI
DERE KÖYÜ İKİYE AYIRDI
DERE KÖYÜ İKİYE AYIRDI
DERE KÖYÜ İKİYE AYIRDI
DERE KÖYÜ İKİYE AYIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2010 Cuma 09:49:03
Güncelleme :29 Ocak 2010 Cuma 10:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?