19
Mayıs
2024
Pazar
VİRANŞEHİR - ŞANLIURFA

DTP'lilere ceza yağdı

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) yöneticilerine ceza yağdı. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 24 DTP'liye 24 yıl hapis cezası verilirken, DTP İlçe Başkanı Adnan Etli'ye ise 3 yıl hapis cezası verildi.

DTP Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılırken, DTP'lilere ceza verilmeye devam ediliyor. Mart 2006 tarihinde Muş kırsalında terör örgütünün dağ kadrosundan 14 HPG'linin yaşamını yitirmesi üzerine, olay tüm bölgede basın açıklamaları ve yürüyüşlerle protesto edilmişti. 3 Nisan 2006 tarihinde de olay Viranşehir'de bir yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edilmişti. Basın açıklamasının ardından emniyet güçleri eylemcileri dağıtmak için biber gazı kullanmış ve çatışmalar çıkmıştı. Viranşehirli korucular da halkın üzerine ateş açmıştı. Ardından yürüyüşe katılanlar hakkında dava açılmıştı.

Dava Cuma Diyarbakır 6 Nolu Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Aralarında DTP Viranşehir İlçe Başkanı Adnan Etli, Belediye Başkan Yardımcısı Nayıf Aslan, Belediye Meclis Üyesi Mehmet Halis Aktaş'ın da bulunduğu 24 kişi yargılandı. Mahkeme heyeti, 24 kişiye "Örgüt propagandası yapmak" iddiası ile birer yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti daha sonra verilen cezanın ertelenmesine karar verdi. Ceza alan kişilerin, Belediye Başkan Yarımcısı Nayıf Aslan, Belediye Meclis Üyesi Mehmet Halis Aktaş, kapatılan DTP İlçe Başkanı Adnan Etli ve Faruk Tatlı, Salih Şeyhun, Aydın Genç, Aynur Özalhas Kalul, Emin Burun, Şemdin Yavuz, Şeyhmus Oktay, Hasan Özer, Emine Aydoğan, Abdurrahman Çelik, Mehmet Tarak, Kaddur Burun, Şükrü Dodıkanlıoğlu, Sabri Cin, Mehmet Ali Akman, Tuncel Karayel, Hasan Hamarat, Salih Erbekler, Menduh Bağçalı, Nureddin Anyığ, Zini Özgezer olduğu belirlendi.

Bu arada kapatılan DTP İlçe Başkanı Adnan Etli'ye 3 yıl hapis cezası verildi. 29 Mart Yerel seçimlerinin ardından DTP'nin üzerine yapılan baskınlar ve ardından 52 kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek amacı ile 14 Nisan 2009 tarihinde DTP İlçe binası önünde bir basın açıklaması yapılmıştı. Yapılan basın açıklamasının ardından kapatılan DTP İlçe Başkanı Adnan Etli'nin yargılanmasına karar verilmişti. Cuma günü Viranşehir Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava da 2911 sayılı yasaya göre DTP İlçe Başkanı Adnan Etli'nin "Gösteri ve Yürüyüş yasasına muhalefet" ettiği gerekçesi ile 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kararın siyasi olduğunu belirten ilçe Başkanı Etli, itiraz edeceklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 10:25:01
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 19:17:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?